1 din 4 asigurati au beneficiat de tratament compensat sau gratuit cu antibiotic, in 2022

  • 28-nov.-2023
1 din 4 asigurati au beneficiat de tratament compensat sau gratuit cu antibiotic, in 2022

Peste 4,2 milioane de persoane asigurate din Romania au beneficiat de reteta compensata sau gratuita pentru tratament cu antibiotic, in anul 2022,  spune Andrei Baciu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Asta inseamna ca 1 din 4 asigurati au beneficiat de tratament compensat sau gratuit cu antibiotic pentru care CNAS a decontat peste 208 milioane de euro (peste 10% din totalul cheltuielilor cu medicamente compensate si gratuite).

“Suplimentar, mai exista si cele prescrise si administrate in spitale, dar si antibioticele pe reteta simpla. Asta inseamna ca daca mergi la stomatolog, ai o interventie, ti se prescrie un antibiotic pentru 5/7 zile. Atentie, acestea nu sunt cuprinse in statisticile de la CNAS. Sa mai tinem cont si de faptul ca nu toate antibioticele existente in Romania sunt decontate. Prin urmare, consumul de antibiotice este de fapt mult mai mare.”, a scris Andrei Baciu pe pagina sa de Facebook.

In context, el a adaugat ca ne aflam pe locul trei, la nivel european, in ceea ce priveste rezistenta antimicrobiana. Antibioticele salveaza vieti, este un adevar incontestabil, dar daca nu sunt administrate corect, ne pot face mai mult rau.

„Iar sfatul meu este unul simplu: nu luati antibiotic decat la recomandarea unui medic. Iar acest medic nu trebuie sa fie dr. Google!”, a mai transmis presedintele CNAS.

Etichete: antibiotice, retete compensate antibiotic, retete gratuite antibiotic, CNAS