Alexandru Rafila: Nu este o criza de paracetamol si ibuprofen

  • 11-ian.-2023
Alexandru Rafila: Nu este o criza de paracetamol si ibuprofen

PRIMER – Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania a transmis ca a avut o discutie cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale pe marginea discontinuitatilor medicamentelor care contin ibuprofen, paracetamol, antivirale (oseltamivir) si antibiotice (amoxicilina + acid clavulanic).

“Au fost prezenti aproximativ 20 de producatorii locali si internationali de medicamente care au confirmat cu cifre concrete ca exista suficiente stocuri din aceste preparate, inclusiv din variantele pediatrice. De asemenea, s-a explicat faptul ca toti fabricantii de medicamente au crescut productia acestor preparate inca de anul trecut tocmai pentru a face mai bine fata cererii”, precizeaxa PRIMER, intr-un comunicat, potrivit Agerpres.

Conform PRIMER, la intalnire a fost subliniata nevoia de comunicare corecta in ceea ce priveste existenta foarte multor marci care contin aceste substante si recomandarea ca, atunci cand o marca de medicament nu se gaseste intr-o farmacie, sa se accepte cu incredere sfatul farmacistului pentru un inlocuitor.

De asemenea, PRIMER transmite ca este necesara evitarea achizitionarii si stocarii din panica a acestor produse, fapt care ar putea conduce la discontinuitati reale.

“Exista stocuri suficiente in asa fel incat nu este necesara achizitia si utilizarea decat in caz de nevoie si, desigur, doar la sfatul medicului, obligatoriu in cazul antiviralelor si antibioticelor”, mai precizeaza patronatul

Dupa o intalnirea cu distribuitorii de medicamente, si ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat ca in Romania nu este o criza de paracetamol si ibuprofen.

“Concluzia este ca nu este o criza de paracetamol si ibuprofen. In momentul de fata, fata de alte state, in Romania nu avem aceste probleme datorita fabricilor de medicamente care produc aici, in tara noastra, aceste substante si exista atat variantele pentru adulti, cat si variantele pentru uz pediatric”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

Demnitarul a mai precizat ca se va va stabili o procedura prin care farmaciile sa fie aprovizionate cu paracetamol si ibuprofen.

Etichete: paracetamol si ibuprofen, criza paracetamol si ibuprofen farmacii, PRIMER