AstraZeneca si Universitatea Oxford anunta un acord important pentru vaccinul COVID-19

  • 04-mai-2020
AstraZeneca si Universitatea Oxford anunta un acord important pentru vaccinul COVID-19

Compania farmaceutica AstraZeneca si Universitatea din Oxford au anuntat un acord pentru dezvoltarea si distributia globala a potentialului vaccine folosind adenovirus recombinant al Universitatii, solutie care are ca obiectiv prevenirea infectiei cu SARS-CoV-2.

Colaborarea isi propune sa puna la dispozitia paciensilor din intreaga lume potentialul vaccin dezvoltat de Institutul Jenner si Grupul de Vaccinuri Oxford, de la Universitatea din Oxford. Conform acordului, AstraZeneca va fi responsabila de dezvoltarea si fabricarea si distributia la nivel mondial a vaccinului, daca studiile clinice se dovedesc de succes in a demonstra ca vaccinul este eficient.

„Necesitatea unui vaccin pentru a invinge virusul este urgenta. Aceasta colaborare reuneste competenta de clasa mondiala a Universitatii din Oxford in domeniul vaccinologiei si capacitatile globale de dezvoltare, fabricatie si distributie ale companiei AstraZeneca. Speranta noastra este ca, prin unirea fortelor, putem accelera globalizarea unui vaccin pentru a combate virusul si pentru a proteja oamenii de cea mai mortal pandemie a acestei generatii”, a declarat Pascal Soriot, Directorul Executiv AstraZeneca.

La inceputul lunii aprilie Investigatorii de la Universitatea din Oxford au anuntat ca au initiat inscrierea participantilor sanatosi la studiu clinic pentru testarea vaccinului candidat pentru COVID-19, numit ChAdOx1 nCoV-19. Dezvoltat initial pentru a preveni MERS, acest posibil vaccin se bazeaza pe un vector de vaccin adenovirus si pe proteina spike COVID-19. În prezent, acesta este fabricat in unitatea de Biomanufacturare Clinica a Universitatii din Oxford

Potrivit OMS, la ora actuala sunt 89 de vaccinuri in curs de dezvoltare. Specialistii sustin ca va dura intre 12 si 18 luni pentru ca un vaccin sa fie considerat sigur pentru a fi distribuit si administrat populatiei.

Mai multe detalii despre colaborare