Controale la farmaciile implicate in operatiuni cu medicamente stupefiante si psihotrope

  • 26-sept.-2023
Controale la farmaciile implicate in operatiuni cu medicamente stupefiante si psihotrope

Inspectorii Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) au identificat peste 500 de unitati farmaceutice (farmacii) care efectueaza operatiuni cu medicamente stupefiante si psihotrope. Acestea vor fi toate inspectate in urmatoarea perioada.
“Colaborarea cu institutiile abilitate in desfasurarea anchetei referitoare la suspiciunea savarsirii infractiunilor de trafic sau consum ilicit de stupefiante este o prioritate a Ministerului Sanatatii si a institutiilor subordonate. Inca din data de 18 septembrie a.c., inspectorii ANMDMR au inceput verificarile privind respectarea legalitatii eliberarii medicamentelor care contin oxicodona si fentanyl. Inspectorii au identificat, astfel, peste 500 de unitati farmaceutice (farmacii) care efectueaza operatiuni cu aceste medicamente. Acestea vor fi toate inspectate in urmatoarea perioada.”, transmite Ministerul Sanatatii.

Potrivit sursei citate, verificarile vor viza, de asemenea, supravegherea si controlul indeplinirii procedurilor legale privind returnarea si distrugerea medicamentelor stupefiante si psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienti ce nu le mai utilizeaza.

Ministerul Sanatatii, in baza planului anual de inspectii, a demarat si actiuni de inspectie, anterior anchetei in cauza si care vor continua in perioada urmatoare. Tematica acestor inspectii va fi extinsa, in vederea asigurarii ca toate etapele procesului de distrugere prevazute de lege sunt respectate.

“In perioada imediat urmatoare, Ministerul Sanatatii, in colaborare cu ANMDMR si cu alte institutii implicate in acest domeniu, va initia un proiect de modificare a actelor normative in vigoare, in vederea reglementarilor mult mai stricte privind activitatile cu medicamente psihotrope si stupefiante.”, mai transmite MS.

Etichete: controale farmacii, medicamente stupefiante si psihotrope