Criteriile care trebuie indeplinite pentru infiintarea si autorizarea farmaciilor comunitare
- 10-ian.-2024
Potrivit unui proiect de ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, pus in transparenta de Ministerul Sanatatii, infiintarea unei farmacii comunitare se autorizeaza cu respectarea unor conditii:
Criteriul demografic – in functie de numarul de locuitori, dovedit prin adeverinta eliberata de autoritatea administratiei publice locale, respectiv Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor: in Bucuresti – o farmacie la 3.000 de locuitori, in orasele resedinta de judet – o farmacie la 3.500 de locuitori, iar in celelalte localitati din mediul urban si rural – o farmacie la 4.000 de locuitori;
Criteriul geografic – distanta minima dintre farmacii/oficine comunitare, dovedita printr-un document emis de un topograf autorizat care sa ateste aceasta situatie: in mediul urban la o distanta de minim 250 metri, iar in mediul rural la o distanta de minim 500 metri.
In situatia in care, in mediul rural, nu exista o unitate farmaceutica autorizata pe o distanta de cinci kilometri se poate infiinta o singura farmacie comunitara, fara respectarea criteriului demografic.
Ministerul Sanatatii va publica pe pagina de internet proprie lista cu unitatile farmaceutice autorizate.
Potrivit proiectului, “intreruperea activitatii fara transmiterea notificarii de suspendare a activitatii, a cererii si documentelor aferente catre Ministerului Sanatatii si Colegiile teritoriale ale Colegiului Farmacistilor din Romania atrage anularea autorizatiei de functionare”.
Taxele pentru autorizatiile de functionare
Acelasi proiect de OUG prevede ca taxele pentru emiterea autorizatiei de functionare se vor actualiza astfel:
• infiintarea de farmacii in mediul urban – 7.000 lei
• infiintarea de farmacii in mediul rural – 3.000 lei
• infiintarea unei oficine comunitare rurale – 1.500 lei
• infiintarea de drogherii in mediul urban – 5.000 lei
• infiintarea de drogherii in mediul rural – 1.500 lei.
De asemenea, taxele pentru emiterea unei noi autorizatii in cazul preschimbarii autorizatiei de functionare a farmaciei sunt urmatoarele: pentru mediul urban – 5.000 lei, iar pentru mediul rural – 2.000 lei.
Taxele pentru emiterea unei noi autorizatii in cazul preschimbarii autorizatiei de functionare a drogheriei sunt urmatoarele: pentru mediul urban – 2.000 lei, iar pentru mediul rural – 750 lei.
Pentru emiterea unui duplicat al autorizatiei de functionare taxa va fi de 1.000 lei.
Pentru orice alta modificare inscrisa pe autorizatia de functionare a farmaciei sau drogheriei se va percepe o taxa de 1.500 de lei, iar in cazul mutarii sediului farmaciei sau drogheriei cuantumul taxelor este acelasi cu cel prevazut pentru infiintare.
Etichete: autorizare farmacii comunitare, infiintare farmacii, taxe autorizare farmacii comunitare