Dezvoltarea unei solutii de auto-testare COVID-19 cu ajutorul telefonului

  • 22-apr.-2020
Dezvoltarea unei solutii de auto-testare COVID-19 cu ajutorul telefonului

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a anuntat un parteneriat prin care se incearca dezvoltarea unei solutii de auto-testare COVID-19 cu ajutorul telefonului mobil:

„Compania farmaceutica Sanofi si startup-ul american de tehnologie medicala Luminostics au semnat un acord in vederea evaluarii unei colaborari pentru dezvoltarea unei solutii unice de auto-testare pentru COVID-19.

Luminostics va pune la dispozitie tehnologia proprie pentru pentru testarea COVID-19, in timp ce Sanofi va contribui cu experienta de cercetare clinica in zona de testare si capacitatile de testare.

Scopul colaborarii este de a oferi o solutie disponibila direct populatiei cu ajutorul telefonului mobil inteligent, care sa elimine nevoia actuala de resurse medicale specializate si testare in laborator.”

In acest fel, cele doua companii doresc sa ofere publicului larg o solutie unica de testare cu sensibilitate si specificitate ridicata, care poate detecta virusul COVID-19 din probele respiratorii. Timpul total de la colectarea esantionului pana la rezultate este estimat la 30 de minute sau mai putin.

Colectarea si procesarea datelor

„Solutia de testare va fi posibila cu ajutorul:

  • unei aplicatii iOS / Android pentru a instrui un utilizator cum sa execute testul, sa colecteze si sa proceseze datele cu scopul de a afisa rezultatele testelor. Apoi, aplicatia va conecta utilizatorii cu un serviciu de telemedicina;
  • un adaptor refolosibil compatibil cu majoritatea tipurilor de smartphone-uri;
  • consumabile pentru colectarea, prepararea si prelucrarea probelor.

In timpul crizei actuale COVID-19, testarea in masa, rapida si cu rezultate de incredere, este una dintre strategiile cheie pentru tinerea sub control a focarelor pandemiei. In timp ce testele rapide efectuate de personal specializat au fost puse la dispozitie relativ repede – desi nu intr-o cantitate suficienta – nu exista in prezent o solutie de autotestare disponibila fara reteta din partea medicului.

Avand in vedere tehnologia existenta si prototipurile Luminostics, cele doua companii isi propun sa inceapa activitatile de dezvoltare in urmatoarele saptamani. In paralel, ambele parti se asteapta sa ajunga la un acord final de colaborare, care sa includa si un plan accelerat de fabricatie. Scopul este finalizarea solutiei de auto-testare pana la finalul anului 2020, in vederea obtinerii autorizatiilor de reglementare necesare.”

Mai multe detalii despre solutia de auto-testare