OMS face apel la actiuni imediate de eradicare a medicamentelor neconforme

  • 25-ian.-2023
OMS face apel la actiuni imediate de eradicare a medicamentelor neconforme

OMS a lansat un apel la o actiune imediata si coordonata in vederea eradicarii medicamentelor neconforme si contrafacute. In decursul ultimelor patru luni, cel putin sapte tari au semnalat incidente in care au fost implicate siropuri pediatrice impotriva tusei eliberate fara reteta, a precizat Organizatia potrivit AFP si Agerpres.

Peste 300 de decese au fost asociate cu administrarea unor astfel de medicamente in trei dintre aceste tari. Incidentele semnalate vizeaza contaminarea confirmata sau suspectata a unor siropuri de tuse fabricate in India, cu un continut ridicat de dietilen glicol si de etilen glicol.

”Aceste substante contaminante sunt produse chimice toxice utilizate ca solventi industriali sau in solutii antigel si pot fi mortale chiar daca sunt ingerate in cantitati mici”, a avertizat OMS, adaugand ca ”nu ar trebui sa se gaseasca niciodata in medicamente”.

OMS mai sustine ca ”nu este vorba despre incidente izolate” si solicita ”masuri imediate si coordonate”.

Potrivit surselor citate, autoritatile de reglementare precum si guvernele trebuie sa depisteze si sa retraga toate produsele medicale care nu corespund normelor si care au fost identificate in urma alertelor OMS si sa vegheze ca produsele sa provina de la furnizori agreati, iar comercializarea acestora sa fie aprobata de autoritatile competente.

Etichete: medicamente neconforme, medicamente contrafacute, OMS