Rafila: Achizitia online a medicamentelor de la farmaciile neautorizate, un real pericol

  • 15-feb.-2023
Rafila: Achizitia online a medicamentelor de la farmaciile neautorizate, un real pericol

Achizitia online de medicamente de la farmaciile neautorizate reprezinta in continuare un pericol, iar autoritatile trebuie sa informeze publicul cu privire la aceste lucruri, spune ministrul Rafila.

“Orice medicament luam trebuie sa indeplineasca doua conditii. Una este legata de siguranta si cea de-a doua este legata de eficacitate. Acest lucru, mai ales in trecut, nu era indeplinit, pentru faptul ca existau medicamente falsificate, de multe ori achizitionate din sursele sigure. Aceasta problema a ramas in continuare. Achizitia medicamentelor online – in afara farmaciilor autorizate sa faca acest lucru, adica sa vanda medicamente online – reprezinta in continuare un pericol si cred ca avem foarte mult de facut in a educa publicul, pacientii sa evite sa acceseze astfel de forme de procurare a medicamentelor si sa le procure pe toate, ma refer in special la cele care se elibereaza pe baza de prescriptie, dar si medicamentele care se elibereaza fara prescriptie, numai din farmaciile care sunt autorizate. Pe site-ul Ministerului Sanatatii se poate verifica cine sunt operatorii care sunt autorizati sa vanda medicamente online”, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Potrivit demnitarului, viata multor oameni depinde de siguranta pe care le-o da medicamentul pe care il iau.

“Nu este suficient ceea ce am facut, poate, pana in momentul de fata. Trebuie sa lucram foarte mult la informare, pentru ca informarea publicului in politica medicamentului este o componenta esentiala, e o componenta care tine de sanatatea publica, pentru ca, fie ca discutam de vaccinuri, fie ca discutam de alte produse biologice sau de medicamente obisnuite, pacientul trebuie sa informat de unde trebuie sa le ia, cum trebuie sa le ia si cand trebuie sa le ia. Lucrul asta se face prin colaborarea medicului cu farmacistul si cu organismele care reglementeaza punerea pe piata a produselor”, a mai precizat ministrul.

Etichete: achizitia online de medicamente, farmacii online, medicamente de pe internet