Studiu: Un medicament dezvoltat in SUA ar putea distruge tumorile canceroase solide

  • 02-aug.-2023
Studiu: Un medicament dezvoltat in SUA ar putea distruge tumorile canceroase solide

Cercetatorii americani au dezvoltat un medicament care, conform studiilor preclinice, ar avea capacitatea de a distruge tumorile canceroase solide, lasand neafectate celulele sanatoase, relateaza DPA/PA Media.

Oamenii de stiinta de la centrul City of Hope, una dintre cele mai mari organizatii de cercetare si tratament oncologic din Statele Unite, au publicat un studiu in care sunt detaliate rezultatele preliminare ale testelor efectuate asupra AOH1996, supranumita „pastila care ucide cancerul”, scrie si Agerpres.

Medicamentul vizeaza o varianta canceroasa a PCNA (proliferating cell nuclear antigen), o proteina care, in forma sa afectata de mutatii, detine un rol critic in replicarea ADN-ului si repararea tuturor tumorilor in expansiune, a indicat City of Hope.

„PCNA este ca un terminal aerian important, cu mai multe porti pentru avioane. Datele sugereaza ca PCNA este modificat in mod unic in celulele canceroase, iar acest lucru ne-a permis sa concepem un medicament care sa vizeze doar forma PCNA din celulele canceroase. Pastila noastra care ucide cancerul este ca o furtuna de zapada ce inchide un hub aerian important, suspendand toate zborurile, care nu mai pot intra sau iesi, dar numai ale avioanelor purtatoare de celule canceroase”, a declarat cercetatoarea Linda Malkas, care a lucrat la acest medicament in ultimii 20 de ani.

In studiile preclinice, medicamentul s-a dovedit eficient in cancerul san, de prostata, cerebral, ovarian, de col uterin, de piele si pulmonar. Prima faza a unui studiu clinic realizat pe subiecti umani se afla in curs de desfasurare.

Etichete: medicament cancer, tumori solide