8 noi molecule inovative in lista de medicamente gratuite si compensate

  • 13-apr.-2023
8 noi molecule inovative in lista de medicamente gratuite si compensate

La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat un proiect de Hotarare privind modificarea si completarea anexei la Hotararea Guvernului pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor care se acorda in cadrul programelor nationale de sanatate.

“Actuala HG introduce alte 8 molecule noi destinate pacientilor cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatita atopica, spondiloartrita axiala, tulburari depresive majore, pentru care au fost incheiate contracte cost–volum.”, transmite Ministerul Sanatatii.

Comisiile de specialitate ale MS estimeaza ca, aproximativ 700. 000 pacienti vor beneficia de tratament cu noile molecule. Actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite va intra in vigoare de la 1 mai 2023.

Astfel, in sublista C se introduc 4 molecule: vortioxetina, cariprazina, ixekizumab si baricitinib. In sublista C sectiunea C2, se introduc 4 noi DCI uri: trastuzumab deruxtecan, eribulin, turoctocog alfa pegol si esketamina.

Etichete: molecule noi, lista medicamente compensate si gratuite