Campanie de colectare a medicamentelor neutilizate sau expirate, la Iasi

  • 12-sept.-2022
Campanie de colectare a medicamentelor neutilizate sau expirate, la Iasi

Municipalitatea din Iasi, Colegiul Farmacistilor si alte institutii organizeaza, in perioada 16-18 septembrie, o campanie de colectare corespunzatoare a medicamentelor ramase neutilizate sau expirate provenite de la populatie.

Campania se deruleaza sub genericul ‘Medicamentele expirate sunt deseuri periculoase. Fii responsabil, colecteaza corespunzator!’.

“Prin aceasta campanie, farmacistii ieseni isi propun sa informeze si sa educe populatia in ceea ce priveste pastrarea unui mediu curat si sanatos, sa contribuie la protejarea sanatatii si sigurantei publice, precum si la minimizarea generarii de deseuri. Farmacistii ieseni vor asigura colectarea conforma si in siguranta a medicamentelor expirate si/sau neutilizate aduse de cetateni, eliminand riscul ca o astfel de activitate sa dauneze mediului sau sanatatii. Primaria va asigura amenajarea punctelor de colectare, iar Demeco preluarea si distrugerea, in mod gratuit, a deseurilor medicamentoase colectate de la cetateni”, a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei Iasi, potrivit Agerpres.

El a mai precizat ca medicamentele de care iesenii nu mai au nevoie pot fi aduse la centrele de cartier unde sunt amenajate centrele de colectare, precum si pe pietonalul Stefan cel Mare, in zona Caminului T17 din campusul studentesc Tudor Vladimirescu, in zona Centrul Medical Arcadia din zona Bucium, vizavi de Parcul Copou, in Piata Garii, in zona 1001 Articole din cartierul Podu Ros.

“Ne dorim ca prin aceasta campanie sa aducem in comunitate informatii cu privire la necesitatea colectarii responsabile a medicamentelor, sa educam populatia cu privire la riscurile asociate aruncarii intamplatoare a produselor farmaceutice expirate si, nu in ultimul rand, sa atragem atentia autoritatilor asupra necesitatii elaborarii si implementarii unor mecanisme legislative coerente si clare privind deseurile medicamentoase provenite din comunitate. Nu sunt colectate medicamentele toxice si acele medicamente eliberate pe formulare verzi sau galbene si citostatice. La centrele de colectare se pot aduce medicamentele care trebuie aruncate din cauza expirarii termenului de valabilitate, daca si-au schimbat culoarea sau consistenta, daca medicamentele nu mai au inscris pe ambalaj termenul de valabilitate sau acesta nu mai este lizibil”, a mai afirmat reprezentantul primariei Iasi.

Etichete: medicamente neutilizate, medicamente expirate, colectare medicamente