Distribuitorii europeni de medicamente: Masura de suspendare a exportului este nejustificata

  • 09-ian.-2023
Distribuitorii europeni de medicamente: Masura de suspendare a exportului este nejustificata

Asociatia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) contesta masura propusa de Ministerul Sanatatii privind suspendarea temporara a distributiei in afara teritoriului Romaniei, pe o perioada de 6 luni, a unor medicamente antibiotice si antitermice cu administrare orala.

In contextul intensificarii circulatiei virusului respirator sincitial (RSV) in UE/SEE si implicit a instituirii starii de alerta epidemiologica in Romania din data de 7 ianuarie, Ministerul Sanatatii a publicat, in data de 29 decembrie 2022, proiectul de ordin privind aprobarea Listei medicamentelor antibiotice si antitermice cu administrare orala, a caror distributie in afara teritoriului Romaniei se propune a fi suspendata temporar, pe o perioada de 6 luni, relateaza Agerpres.

“ADEM considera ca masura de suspendare a exportului este redundanta si nejustificata, creand turbulente inutile in Piata Unica. Nu intelegem masura, nu intelegem de ce se propun pentru suspendare la export medicamente care nu se exporta, nu suntem de acord cu masura si solicitam clarificari pe aceasta cale’, afirma ADEM intr-un comunicat de presa.

ADEM mai sustine ca masura nu rezolva problemele cunoscute care provoaca ‘penurii si care tin de producatori’ si bugete alocate medicamentelor, precum: motivele de fabricatie, cererea si consumul ridicate, intarzierile sau indisponibilitatea materiilor prime necesare formelor de ambalare, a substantelor active si in principal motivele comerciale cauzate de cresterea preturilor utilitatilor pe fondul crizei energetice si implicit a tuturor componentelor de pe intreg lantul de fabricatie.

“Din analiza noastra a Canamed (Catalogul National al preturilor medicamentelor), reiese faptul ca 5 dintre cele 13 substante active nu se exporta, pentru alte doua substante active din lista nu este aprobat un pret, implicit nu se pot comercializa in Romania sau exporta, iar pentru restul de antibiotice/cefalosporine din lista exista cel putin 70 de preparate comerciale disponibile in Romania, dintre care doar 3 au fost exportate anterior acestei crize, fara a afecta disponibilitatea acestora din Romania. Preparatele pe baza de ibuprofen si paracetamol nu se exporta intracomunitar din Romania, dimpotriva, unele se importa paralel. In general, nu se poate vorbi despre o criza a medicamentelor atat timp cat pentru o anumita substanta activa exista alternative generice disponibile in numar mare in piata”, se arata in comunicatul de presa al Asociatiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente,

Potrivit sursei citate, Tratatul de functionare al UE, care permite restrictiile la export, ‘nu aduce nici o rezolvare a cauzelor de baza’ mentionate de catre Ministerul Sanatatii.

“Romania se situeaza pe primul loc in Europa la consumul de antibiotice, inregistreaza un nivel extrem de ridicat al rezistentei bacteriene, iar in ultimii zece ani nu s-a reusit luarea unor masuri care sa limiteze consumul excesiv al antibioticelor, nici in ambulatoriu, nici in cadrul spitalelor. Din Romania s-au retras si se retrag in permanenta medicamente generice, accesibile ca pret pentru populatia saracita deja din cauza inflatiei foarte ridicate. Aceste aspecte reprezinta solutii reale si eficiente, in timp ce autoritatile sunt preocupate excesiv de suspendarea exportului, care nu ar reprezenta sub nici o forma un subiect daca problemele fundamentale ale pietei farma ar fi reglate”, mai transmit distribuitorii europeni de medicamente.

Ministerul Sanatatii a comunicat, la inceputul lunii ianuarie 2023, lista preparatelor comerciale pentru adulti si copii (antitermice, antiinflamatoare, antivirale pentru gripa) disponibile in Romania.

Etichete: export medicamente, supendare temporara export medicamente, asociatia distribuitorilor europeni de medicamente