Solicitare privind modificarea mecanismului de evaluare a medicamentelor deficitare

  • 13-mart.-2023
Solicitare privind modificarea mecanismului de evaluare a medicamentelor deficitare

Deputatul Adrian Wiener i-a solicitat ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, sa modifice de urgenta mecanismul de evaluare a medicamentelor deficitare.

Potrivit demnitarului, in sezonul rece, multe farmacii au primit de la depozite cantitati infime de astfel de medicamente, desi au sesizat frecvent autoritatile competente.

“Mecanismul de evaluare a medicamentelor deficitare trebuie regandit. Acum sunt evaluate stocurile din depozite, dar nu se iau in considerare cererile farmaciilor. Legea defavorizeaza flagrant pacientii in favoarea lanturilor de farmacii. (…)”, a declarat Adrian Wiener, intr-un comunicat de presa.

Totodata, deputatul mai afirma ca marile lanturi de farmacii au depozite proprii in care isi blocheaza anumite medicamente si in felul acesta pot creste artificial preturile.

“Asociatia Farmacistilor Independenti a sesizat deja Consiliul Concurentei pe aceasta tema si a propus crearea unui canal de urgenta in care farmaciile sa raporteze catre Ministerul Sanatatii cererile’, afirma deputatul USR. ‘Daca un medicament este deficitar, ministerul trebuie sa impuna restrictii asupra vanzarii acelui medicament, atat in ceea ce priveste exporturile paralele, cat si asupra aprovizionarii farmaciilor autohtone cu stocuri-tampon. In acest fel, se poate oferi acces mai facil tuturor pacientilor la stocurile existente la nivel national dintr-un anumit produs’, a mai precizat deputatul USR arata Adrian Wiener.

Etichete: medicamente deficitare, evaluare medicamente, adrian wiener, alexandru rafila