Rafila: Politica medicamentului trebuie sa aiba in vedere accesul pacientilor la medicamente

  • 24-apr.-2023
Rafila: Politica medicamentului trebuie sa aiba in vedere accesul pacientilor la medicamente

Politica medicamentului in Romania trebuie sa aiba in vedere accesul pacientilor la medicamente, este de parere ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, care a adaugat ca medicamentele generice reprezinta circa 80% din consumul intern din Romania.

“Politica medicamentului in Romania trebuie sa aiba in vedere in primul rand accesul pacientilor la medicamente. As spune, din punct de vedere al proportiei, in primul rand la medicamentele generice, pentru ca ele reprezinta aproape 80% din consumul de medicamente, dar sa existe si o politica a introducerii de medicamente inovative, care sa nu lase Romania in afara Uniunii Europene. (…) Romania a fost undeva in topul tarilor din Uniunea Europeana in ceea ce priveste introducerea de molecule inovative. (…) Din generice, care va spuneam ca reprezinta aproape 80% din consum, cea mai mare parte sunt medicamente pana in 50 de lei. (…) Ne preocupa foarte mult si aceasta politica a medicamentului si m-as bucura sa existe o abordare in timp sustenabila, incat sa nu mai ajungem in situatia in care politica medicamentului din Romania afecteaza pacientii prin disparitia unor molecule pe piata”, a declarat ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

El a mai adaugat ca isi doreste ca si Romania, prin cateva unitati de productie, sa dezvolte posibilitatea de a produce substante active pentru medicamente generice.

 

Etichete: accesul pacientilor la medicamente, medicamente generice, rafila