Agentia Europeana pentru Medicamente: Un vaccin anti-Covid ar putea fi accesibil abia la anul, in cel mai optimist scenariu

  • 15-mai-2020
Agentia Europeana pentru Medicamente: Un vaccin anti-Covid ar putea fi accesibil abia la anul, in cel mai optimist scenariu

Un vaccin impotriva noului coronavirus ar putea fi aprobat abia anul viitor, intr-un ”scenariu optimist”, a transmis joi Agentia Europeana pentru Medicamente, organism care va trebui sa dea unda verde folosirii acestui vaccin, scrie Reuters.

In timp ce intreaga lume a accelerat cercetarile pentru dezvoltarea unui vaccin, Uniunea Europeana, lovita extrem de puternic de pandemia de coronavirus, se teme ca nu va avea suficiente stocuri in cazul in care vaccinul este descoperit de SUA sau China.

Agentia europeana, aflata in permanent contact cu 33 de institute care lucreaza la un vaccin, a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a accelera procesul de aprobare, a declarat seful departamentului vaccinuri Marco Cavaleri, citat de Reuters.

Acesta a precizat insa ca este sceptic cu privire la ipotezele potrivit carora un vaccin ar putea fi accesibil deja in septembrie.

Intr-o perspectiva optimista, am putea vorbi despre un vaccin abia la anul pe vremea asta, la inceputul anului 2021, a declarat el reporterilor.

El a exclus posibilitatea de a trece peste cea de-a treia faza de testare, despre care spune ca este necesara pentru a se asigura ca vaccinul este eficient si sigur.

Agentia analizeaza si 115 scheme diferite de tratament pentru infectia cu coronavirus care a ucis pana acum aproape 300.000 de oameni, la nivel mondial.

Cavaleri a precizat ca o parte din aceste medicamente/ tratamente ar putea fi aprobate la nivel european in aceasta vara, fara a exemplifica.
Un lider al Parlamentului European a declarat ca UE trebuie sa se asigure ca are drepturile de reproducere a vaccinului in cazul in care acesta este dezvoltat in afara spatiului european.

„Daca primul vaccin va fi dezvoltat in afara Europei, trebuie sa facem tot posibilul sa ne asiguram ca acesta va fi accesibil pentru toate statele”, a spus Peter Liese, membru proeminent al Uniunii Crestin-Democrate a cancelarului Angela Merkel.

„Mizam pe dialog si cooperare, dar trebuie sa fim pregatiti si pentru situatia in care altii resping dialogul. Avem nevoie de un Plan B”, a mai comentat Liese.

Lideri si organizatii mondiale s-au angajat, inceputul lunii, sa doneze 8,1 miliarde de dolari (7,4 miliarde de euro) pentru cercetarea, fabricarea si distribuirea unui posibil vaccin si tratament impotriva COVID-19, in cadrul unei campanii in centrul careia s-a aflat presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, in timp ce SUA si China au refuzat sa participe efectiv la acest demers.