Agentia Nationala a Medicamentului a semnalat discontinuitati in aprovizionarea cu anumite medicamente

  • 17-oct.-2023
Agentia Nationala a Medicamentului a semnalat discontinuitati in aprovizionarea cu anumite medicamente

Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR), Razvan Prisada, a atras atentia asupra discontinuitatilor de pe piata, care constau in lipsa, pentru o anumita perioada, a anumitor medicamente.

“Exista discontinuitati. Discontinuitatile, de obicei, constau (…) in lipsa, pentru o anumita perioada, cateva saptamani, maxim cateva luni, a anumitor produse din piata medicamentelor din Romania, pe motive de obicei de productie, dar exista si o aprovizionare insuficienta, raportat la nevoile pe care pacientii le au in anumite perioade. Exista cantitati in piata, dar ele nu sunt intotdeauna suficiente pentru a acoperi solicitarile dintr-o anumita perioada”, a declarat Razvan Prisada, potrivit Agerpres.

El a punctat ca situatia poate fi gestionata pe baza cifrelor de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, deoarece cel mai adesea este vorba despre medicamente care sunt decontate. Totodata, a precizat ca o eventuala criza a medicamentelor depinde de cum va evolua sezonul epidemiologic.

“In conditiile in care vom avea un sezon – sa zicem – obisnuit, lucrurile ar trebui, pe predictiile pe care le avem acum, sa fie sub control. Daca insa exista si vor exista varfuri de consum, si lucrul acesta il vom vedea odata cu evolutia sezonului, este posibil, la nivel european, sa existe perioade de sincope, in acelasi sens pe care l-am descris mai devreme, in care cantitatile pe care le avem disponibile sa nu fie suficiente intr-o anumita perioada de consum maxim, sa nu fie suficiente pentru a acoperi nevoile. Ce am incercat sa facem pentru a nu ne mai afla in aceeasi situatie cu cea de anul trecut este sa acoperim, prin productie, la nivel national, anumite produse, ma refer de exemplu la cateva antibiotice care anul trecut au fost deficitare”, a mai spus presedintele ANMDMR.

Pe de alta parte, el a amintit ca Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului au demarat, din septembrie, o serie de verificari in farmaciile si depozitele identificate ca au efectuat operatiuni cu doua dintre medicamentele de pe lista stupefiantelor.

Etichete: lipsa medicamente, aprovizionare medicamente, agentia nationala a medicamentului