Antibiotice SA – Venituri din vanzari si profit net in crestere

  • 14-mai-2020
Antibiotice SA – Venituri din vanzari si profit net in crestere

Printr-un comunicat de presa, Antibiotice SA a remis Bursei de Valori Bucuresti raportul ce cuprinde rezultatele economico-financiare aferente primului trimestru al anului 2020.

„Rezultatele companiei Antibiotice Iasi in primele 3 luni ale anului 2020 indica o majorare a veniturilor din vanzari cu 13%, (73,63 milioane lei), comparativ cu valoarea inregistrata la finalul trimestrului I al anului anterior (65,1 milioane lei).

In trimestrul I 2020 profitul net in a inregistrat valoarea de 4,08 milioane lei, in crestere comparativ cu valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut (3,27 milioane lei) si ca urmare a scutirii de impozit pentru profitul reinvestit in echipamente de productie (conform prevederilor codului fiscal).

Profitul din exploatare si-a mentinut un trend favorabil, in crestere de la 5,2 milioane lei la 5,5 milioane lei desi exporturile, care genereaza un profit mai mare, in luna martie au fost puternic afectate.

In aceasta perioada dificila Antibiotice nu a intrerupt desfasurarea investitiilor in noua capacitate de productie pentru unguente si supozitoare. Insa, datorita dificultatilor intampinate in activitatea transportatorilor cat si in activitatile vamale vor fi posibile intarzieri in punerea in functiune. Nivelul creditelor absorbite pentru aceasta investitie a crescut cu 17% in concordanta cu stadiul fizic de realizare.

Asigurarea continuitatii livrarilor pe piata din Romania

In contextul pandemiei cu noul coronavirus, compania Antibiotice a asigurat continuitatea livrarilor catre distribuitori pentru a nu exista sincope in aprovizionarea cu medicamente a spitalelor si farmaciilor, dar si pentru crearea de stocuri care sa le permita acestora onorarea comenzilor in cel mai scurt timp.

Acest lucru a presupus continuitatea activitatii pe platforma Antibiotice si implementarea unui plan riguros de masuri pentru prevenirea raspandirii infectiei cu virusul SARS-CoV 2 si mentinerea starii de sanatate a propriilor angajati.

Astfel, in trimestrul I 2020, compania Antibiotice a inregistrat un nivel al vanzarilor nete de 51.7 milioane lei, in crestere fata de trimestrul I 2019 (34.8 milioane lei).

Doua treimi din vanzarile catre pacienti au fost realizate pe portofoliile Antiinfectioase, Sistem Cardiovascular si Dermatologie.

Continuitatea prezentei pe pietele internationale

Pe fondul crizei mondiale de raspandire a virusului SARS-CoV 2, activitatea de export a fostvsupusa unor provocari legislative majore impuse la nivel international, ajungand la valoareavde 22 milioane lei.

Cresterea vanzarilor pentru substanta activa Nistatina cu 27%

Pentru produsul Nistatina, pentru care Antibiotice isi mentine de peste cinci ani pozitia de lider mondial, fiind o substanta activa si nu un medicament, restrictiile legislative nu au limitat livrarile catre partenerii internationali. Astfel, vanzarile de Nistatina au inregistrat o crestere cu 27% fata de trimestrul I 2019.

Insa, masurile de restrictionare a exportului impuse prin Ordonantele Militare, discontinuitati manifestate la nivelul canalelor traditionale de transport, limitarea sau sistarea activitatilor de productie a unor furnizori din zonele afectate (China, Italia, Franta, India) au avut ca rezultat o diminuare a operatiunilor de export pentru categoria produselor finite. Insa, Antibiotice este procupata ca odata cu restrangerea limitarilor legislative impuse de situatia pandemica asupra livrarilor in afara teritoriului Romaniei, sa recupereze gradual decalajele inregistrate in primul trimestru.

Perioada urmatoare se va caracteriza printr-o crestere semnificativa a cantitatilor fabricate si livrate la export pentru medicamentele antiinfectioase. Cererea este corelata cu nevoia guvernelor pentru medicatia asociata infectiilor cu SARS-CoV2 atat pe termen scurt, cat si pentru asigurarea unui stoc de siguranta pe termen mediu.

Antibiotice, solidara cu sistemul medical romanesc

Fiind un producator cu traditie ce sprijina, de 65 de ani, sistemul de sanatate romanesc, Antibiotice a decis, in contextul declansarii pandemiei cu noul coronavirus SARS-CoV-2, sa-si adapteze structura de fabricatie astfel incat sa raspunda prompt solicitarilor de medicamente pentru numeroase terapii avand totodata, capaciatatea de a produce pe fluxurile proprii si alte medicamente care, in astfel de momente dificile, sa fie la indemana profesionistilor din domeniul medical pentru tratarea pacientilor vulnerabili.

In primul trimestru al acestui an, compania Antibiotice a reintrodus in fabricatie, in regim de urgenta, produsele Paracetamol si NovocalminĀ® (metamizol sodic). Aceste medicamente au fost incluse in cele mai multe din ghidurile nationale de tratament in UE, ca prima optiune la initierea tratamentului febrei sau durerii provocate de infectia cu COVID 19.

De asemenea, au fost derulate negocieri intense pentru contractarea substantei active hidroxiclorochina, care a ajuns in companie intr-un timp record, la sfarsitul lunii aprilie, iar in luna mai s-a obtinut prima transa din acest medicament.

Totodata, Antibiotice a inceput demersurile pentru inregistrarea produsului hidroxiclorochina la ANMDMR si Comunitatea Europeana pentru indicatiile specifice acestei substante active.

In contextul nevoilor crescute de materiale de protectie, compania Antibiotice a demarat cercetarea si testarea unor dezinfectanti atat pentru maini cat si pentru suprafete, ce pot fi produsi pe fluxurile proprii.”