Asociatiile de farmacii independente cer ca adaosul pentru medicamentele scumpe sa nu mai fie limitat

  • 03-ian.-2024
Asociatiile de farmacii independente cer ca adaosul pentru medicamentele scumpe sa nu mai fie limitat

Vicepresedintele Comisiei de sanatate din Camera Deputatilor Emanuel Ungureanu si reprezentanti ai asociatiilor de farmacii independente din Romania au solicitat Guvernului amendarea legislatiei astfel incat adaosul farmaceutic la medicamentele scumpe sa nu mai fie limitat la 35 de lei.

“Daca pana maine, atentie mai este o singura zi, Guvernul prin Ministerul Sanatatii (…) nu echilibreaza masurile fiscale, farmaciile nu isi vor mai permite sa aduca medicamente scumpe cu adaosuri foarte mici si oamenii mor cu zile. Mesajul meu nu este unul politic”, a afirmat Ungureanu, potrivit Agerpres.

Potrivit susrei citate, presedintele Colegiului Farmacistilor din Cluj, Elena Dinte, sustine ca nu stie ce le va spune pacientilor dupa 1 ianuarie, daca situatia nu se va schimba.

“Chiar daca ar veni pacientul in farmacie sa isi plateasca medicamentul, taxele catre stat si comisionul bancar depasesc castigul farmaciei. Nu as sti ce sa le spun pacientilor de la 1 ianuarie. Probabil ca, in primele zile, vom elibera partiale de prescriptie, dar, dupa aceea, dragi pacienti, probabil ca veti picheta farmaciile in cautarea medicamentului care va asigura viata”, a transmis Elena Dinte.

Si presedintele Colegiului Farmacistilor din Calarasi, Costel Grigore, a explicat ca problema a aparut odata cu noul Cod fiscal care impune un nivel de taxe de 1% sau 3% (pentru farmaciile micro) din cifra de afaceri, al carui efect este ca ‘impozitul care trebuie platit de farmacie depaseste adaosul pe care ea il realizeaza ca venit’.

“Proiectul de ordin care sa modifice Ordinul 368/2017 al Ministerului Sanatatii trebuie sa includa si farmaciile, sa-i dea un adaos astfel incat sa isi poata plati taxele, desi corect si cinstit ar fi ca farmacistul sa poata fi platit decent. Salariile colegilor mei se afla in acest adaos farmaceutic. Orice medicament peste 350 lei are adaos in cuantum fix, 35 de lei. Este total nesustenabil, este un ordin vechi, perimat, iar statul roman, prin Ministerul Sanatatii, mai are la dispozitie doar o zi sa indrepte acest lucru. De la 1 ianuarie, orice farmacie va elibera in regim gratuit o asemenea reteta, mai mult va pierde decat va castiga”, a explicat Grigore, citat de Agerpres.

Etichete: adaosul farmaceutic, medicamente scumpe, legislatie farmaceutica