CE a decis retragerea de pe piata a 46 de medicamente | Sapte se regasesc si in Romania

  • 28-mai-2024
CE a decis retragerea de pe piata a 46 de medicamente | Sapte se regasesc si in Romania

Pe 24 mai, Comisia Europeana a emis o decizie in urma recomandarii Comitetului de experti pentru medicamente de uz uman din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului privind suspendarea autorizatiilor de punere pe piata pentru cateva sute de produse care au in comun studii de bioechivalenta desfasurate intr-un centru din India.
Dintre acestea, sapte medicamentese regasesc pe piata din Romania si ar putea fi retrase.

„Toate autorizarile care au avut la baza lor studii de bioechivalenta desfasurate la acel centru din India vor fi reevaluate, iar autorizatiile pe intreg teritoriul Uniunii Europene vor fi, cel mai probabil, suspendate. Detinatorilor de autorizatie de punere pe piata li se va oferi o perioada de un an de zile in care sa poata veni cu alte studii in sustinerea autorizarii respective desfasurate in centre care respecta regulile de buna practica clinica. Daca acest lucru nu se va intampla, evident ca autorizatiile respective vor fi retrase. Aceasta este o masura care va fi luata la nivelul tuturor statelor membre”, a declarat Razvan Prisada, presedintele ANMDM, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, un numar de 46 dintre medicamentele aflate pe lista celor suspendate de Comisia Europeana sunt autorizate si in Romania insa doar sapte sunt pe piata romaneasca.

Potrivit reprezentului Agentiei Nationale a Medicamentului, pe piata exista si alte alternative care contin si moleculele respective.