Ce trebuie sa stim cand utilizam antibiotice

  • 12-apr.-2023
Ce trebuie sa stim cand utilizam antibiotice

Antibioticele sunt substante utilizate in distrugerea bacteriilor care produc infectii in organism. Infectiile respiratorii care necesita antibiotice impun respectarea unui set de reguli esentiale pentru a creste eficienta si pentru a reduce efectele adverse posibile. Interactiunea medicamentelor cu alimentele, dar si a medicamentelor intre ele este o directie care vizeaza colaborarea medic clinician – farmacist clinician, transmite Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitala.

Alimentatia si consumul de antibiotice

Perioada de boala reprezinta un moment in care atentia este indreptata si asupra alimentatiei. Asocierea la tratament a antibioticelor presupune cateva reguli, pe care vi le ofera Conf. Univ. Andreea Arsene, Farmacist Clinician:

Citricele sunt preferate si utile persoanelor bolnave, insa sucul de citrice poate interactiona cu anumite antibiotice prin scaderea activitatii enzimatice a ficatului, care reprezinta sediul metabolizarii mai multor substante medicamentoase, ducand, astfel, la cresterea nivelului de antibiotic in sange si provocand efecte secundare nedorite. In acesta categorie fiind cuprinse antibioticele din clasa macrolidelor (eritromicina, claritromicina), tetraciclinele (tetraciclina, doxiciclina) sau florochinolonele (levofloxacina). Prin urmare sucul de citrice trebuie administrat la 2 ore distanta de ora la care administram antibioticul.

Ceaiurile sunt extrem de folositoare asigurand nu doar hidratarea ci si aportul unor substante cu efect terapeutic. Sunatoatrea (Hypericum perforatum) este o planta folosita de secole pentru proprietatile sale antidepresive, coleretice, colecistokinetice si antidiareice. Insa, aceasta poate interactiona cu anumite antibioticele prin cresterea activitatii enzimelor hepatice, ducand, astfel, la scaderea eficacitatii medicamentelor din clasele: macrolidele (eritromicina, claritromicina), tetraciclinele (tetraciclina, doxiciclina) sau florochinolonele (levofloxacina). Tetraciclinele (tetraciclina, doxiciclina) si florochinolonele (ofloxacina, levofloxacina, ciprofloxacina) nu trebuie administrate impreuna cu produse lactate (lapte, iaurt si branza), deoarece calciul si alte minerale componente ale lactatelor pot interfera cu absorbtia acestor antibiotice in tractul gastrointestinal.

De asemenea, administrarea concomitenta a medicamentelor antiacide sau a suplimentelor alimentare care contin saruri de calciu, aluminiu, magneziu, zinc, fier reduc eficacitatea tetraciclinelor si fluorochinolonelor, ceea ce poate duce la esecul tratamentului si la dezvoltarea rezistentei la antibiotice. Toate aceste produse se vor administra intodeauna la o distanta de 2 ore fata de antibiotice.

Cand si cum utilizam antibioticele

Potrivit Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, consumul de antibiotice trebuie sa respecte cateva aspecte, daca dorim ca acestea sa fie si eficiente pentru cei care le utilizeaza, dar sa si reducem pe cat posibil selectarea florei rezistente.

Administrarea antibioticelor inainte de masa sau dupa masa reprezinta un factor deosebit de important pentru asigurarea eficacitatii tratamentului si reducerea reactiilor adverse. Anumite antibiotice trebuie administrate pe stomacul gol (penicilina V, ampicilina, azitromicina, tetraciclina) pentru a asigura o absorbtie si o eficacitate optima. De asemenea, pentru unele antibiotice e recomanda administrarea in timpul meselor sau dupa masa, intrucat acestea pot provoca tulburari digestive, greata si varsaturi: amoxicilina, doxiciclina, metronidazol, tinidazol, levofloxacina.

Este total interzis sa folosim antibiotice fara sa avem un consult medical prealabil, iar indicatia antibioticelor sa fie facuta de un medic. Orele la care se administreaza antibioticele trebuie respectate in toata perioada tratamentului. Insa este esential ca alegerea intervalului orar sa nu afecteze ritmul somn – veghe extrem de important in refacerea organismului bolnav. Doza si ritmul asigura practic vindecarea afectiunii. Omitand unele doze nu facem altceva decat sa oferim timp bacteriilor sa isi adapteze mecanismele de rezistenta, si treptat sa obtinem ceea ce numim rezistenta la antibiotice, o problema extrem de dificil de gestionat. Antibioticele pot salva vieti, dar oricand se folosesc antibiotice, acestea pot duce la aparitia rezistentei la antibiotice, ceea ce presupune ca germeni precum bacteriile si ciupercile dezvolta capacitatea de a invinge medicamentele concepute pentru a le ucide. Daca antibioticele isi pierd eficacitatea, atunci pierdem capacitatea de a trata infectiile severe.” precizeaza si S.L. Dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog.

Etichete: antibiotice, antibiotoce si alimentatia, institutul marius nasta