Colegiul Farmacistilor: Proiect de evaluare a riscului de diabet zaharat in farmacii

  • 05-mai-2023
Colegiul Farmacistilor: Proiect de evaluare a riscului de diabet zaharat in farmacii

Colegiul Farmacistilor din Romania, Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente vor derula in farmacii, incepand din aceasta luna, un proiect-pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2, cu scopul de a contribui la preventia si depistarea precoce a acestei afectiuni, prin intermediul serviciilor farmaceutice. Proiect este sustinut si de Forumul Roman de Diabet.

Potrivit unui comunicat al Colegiului Farmacistilor, proiectul a fost demarat in contextul in care, pe de o parte, Legea nr. 249/2020 privind preventia si depistarea precoce a diabetului prevede derularea de programe speciale in acest scop, iar pe de alta parte, Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 2.382/2021 pentru aprobarea metodologiei de realizare si implementare a serviciilor farmaceutice stipuleaza posibilitatea de acordare de catre farmacisti a serviciului farmaceutic de sustinere si desfasurare a campaniilor de sanatate publica.

Potrivit sursei citate, proiectul pilot are ca obiectiv identificarea persoanelor aflate la risc de diabet zaharat tip 2 pe baza unui chestionar de evaluare si derularea de actiuni de informare cu privire la masurile de preventie pentru reducerea acestui risc.

Demararea proiectului a fost realizata cu sprijinul Forumului Roman de Diabet, in cadrul unui parteneriat tripartit intre CFR, ADRFR si ARPIM si se va desfasura prin intermediul farmaciilor care se alatura acestei initiative in mod voluntar.

Proiectul pilot se va derula incepand cu luna mai 2023, adresandu-se tuturor persoanelor de peste 18 ani, care doresc sa afle daca sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat in urmatorii 10 ani.

Farmacistii vor acorda persoanelor evaluate informatii despre: factorii de risc implicati in aparitia diabetului zaharat, simptomele specifice, ce inseamna riscul de diabet zaharat, precum si interventiile preventive recomandate pentru un stil de viata sanatos.

“Diabetul zaharat de tip 2 este o boala cronica a carei prevalenta este in crestere, reprezentand una din bolile cronice cu impact major la nivel mondial. Aceasta afectiune poate fi prevenita si depistata precoce, ceea ce inseamna ca identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 este o prioritate. Am incredere ca si acest proiect pilot va fi implementat cu responsabilitate si competenta de colegii mei farmacisti.”, a declarat Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

“Intodeauna este mai simplu sa prevenim, decat sa tratam. Ma bucur enorm de aceea ca demaram acest proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 in farmacii, data fiind incidenta ridicata a acestuia in Romania. Persoanele interesate vor obtine o dimensiune mai clara a acestui risc in ce ii priveste si vor primi informatii despre cum il pot reduce, prin adoptarea unor obiceiuri sanatoase. Ii invit cu toata caldura sa stea de vorba cu colegii mei din farmaciile unde vad afisat anuntul programului.”, a precizat Catalina Pintea, Presedintele Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania.

“Apreciem in mod deosebit implicarea colegilor farmacisti in acest demers, pe care il consideram un mare pas inainte intr-un efort comun care vizeaza preventia diabetului zaharat de tip 2. Pentru atingerea unui astfel de obiectiv este nevoie de efortul si contributia tuturor actorilor implicati in elaborarea de proiecte, programe si politici publice care sa imbunatateasca nivelul de informare a populatiei si implicit, accesul acesteia la programe de preventie. Cu cat suntem mai multi actori institutionali motivati si angrenati in acest proces, cu atat cresc si sansele ca romanii sa fie mai bine informati si implicit sa aiba o stare de sanatate mai buna.”, spune si Dan Zaharescu, Director Executiv, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente.

Lista farmaciilor participante la proiectul pilot va putea fi accesata pe paginile web: www.serviciifarmaceutice.ro, www.adrfr.ro si www.forumdiabet.ro, unde vor fi disponibile si materialele informative despre proiect. Pentru informarea persoanelor interesate, farmaciile implicate in program vor afisa un anunt in incinta unitatii.

Etichete: evaluare diabet tip 2, diabet zaharat, evaluare diabet farmacii, servicii farmacii, colegiul farmacistilor