Comisia Europeana: Actiuni proactive pentru a evita criza de antibiotice din sezonul rece

  • 18-iul.-2023
Comisia Europeana: Actiuni proactive pentru a evita criza de antibiotice din sezonul rece

Comisia Europeana si liderii agentiilor de reglementare pentru medicamente au transmis o serie de reglementari privind planul de actiuni pentru evitarea crizei de antibiotice esentiale utilizate in urmatorul sezon de iarna.

• Cresterea productiei de antibiotice esentiale: Pentru a evita penuria de antibiotice in sezonul de toamna si de iarna, EMA si HERA recomanda continuarea colaborarii cu detinatorii de autorizatii de comercializare pentru a intensifica masurile de crestere a productiei. O actiune in avans inainte de sezonul de toamna si iarna ar trebui sa le ofere producatorilor suficient timp pentru a se asigura ca dispun de o capacitate de productie suficienta pentru a face fata cererilor.

• Monitorizarea cererii si a ofertei: EMA si Comisia, impreuna cu statele membre, vor continua sa monitorizeze cererea si oferta in cooperare cu companiile. Avand in vedere ca masurile luate sunt menite sa asigure o aprovizionarea decvata, se reaminteste tuturor partilor interesate sa comande medicamente in mod normal, fara a fi nevoie sa stocheze medicamente. Stocarea medicamentelor poate pune si mai multa presiune asupra aprovizionarii si poate cauza sau agrava criza.

• Informarea publicului si utilizarea prudenta: Antibioticele trebuie utilizate cu prudenta pentru a le mentine eficacitatea si a evita rezistenta antimicrobiana. Profesionistii din domeniul medical au de jucat un rol-cheie, iar antibioticele ar trebui sa fie prescrise numai pentru tratarea infectiilor bacteriene. Acestea nu sunt potrivite pentru tratarea infectiilor virale, cum ar fi raceala si gripa, in cazul carora nuau efecte dorite.

“Disponibilitatea medicamentelor este o componenta cruciala a unei Uniuni Europene a Sanatatii puternice. Este esential sa luam masuri acum pentru a ne pregati pentru iarna viitoare si pentru a ne asigura ca eventualele penurii de antibiotice sunt evitate. Astazi facem un pas important in ceea ce priveste masurile de abordare a nevoilor noastre imediate de antibiotice esentiale, in completarea procesului in curs de elaborare a unei liste UE de medicamente esentiale. Urmeaza acum, cu prioritate, o monitorizare operationala din partea HERA si EMA”, a transmis Stella Kyriakides, comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Etichete: criza antibiotice, antibiotice sezonul rece