COMUNICAT: Termenele de aplicare pentru actualul Contract–cadru si programele nationale de sanatate au fost prelungite pana la finalul anulului

  • 08-mai-2020
COMUNICAT: Termenele de aplicare pentru actualul Contract–cadru si programele nationale de sanatate au fost prelungite pana la finalul anulului

Guvernul a aprobat prelungirea termenului de aplicare a prevederilor HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, precum si prelungirea termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2017 şi 2018.

„Prelungirea termenelor de aplicare a celor doua acte normative pana la data de 31 decembrie 2020 a fost necesara in contextul situatiei exceptionale existente la nivel national, determinata de pandemia de COVID-19, cand au fost adoptate reglementari speciale privind modul de acordare a serviciior medicale pe perioada starii de urgenta. De asemenea, urmeaza ca dupa iesirea din starea de urgenta sa fie modificate sau completate actualele reglementari, in raport cu nevoile de etapa, astfel incat sa raspunda nevoilor de servicii medicale si sa asigure accesul neintrerupt al populatiei la servicii medicale, urmarind totodata limitarea infectarii cu SARS-COV-2.” se precizeaza intr-un comunicat al CNAS.

De asemenea, in conditiile actuale, prelungirea termenului de aplicare a programelor nationale de sanatate a fost necesara pentru asigurarea continuitatii activitatilor derulate in prezent si preintampinarea aparitiei unor disfunctionalitati in accesul bolnavilor la serviciile medicale preventive si curative.

„Ne aflam intr-o perioada in care prioritatea zero in sistemul de sanatate este limitarea raspandirii infectarii cu SARS-COV-2. Si in perioada urmatoare, regulile de acordare a serviciilor medicale vor fi adaptate permanent in raport cu evolutia COVID-19, astfel incat toti pacientii sa aiba acces la servicii medicale de calitate, in conditii de siguranta. In paralel, lucram si la proiectele celor doua acte normative privind noile pachetele de servicii, Contractul-cadru si programele nationale de sanatate care vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021”, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.

Potrivit comunicatului de presa, in cadrul sedintei de guvern din data de 7 mai 2020 a fost aprobata si o hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 252/2020 privind stabilirea unor masuri in domeniul sanatatii pe perioada instituirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, care reglementeaza modul de decontare a serviciilor acordate in sistemul de sanatate in acest interval.