Criza aprovizionarii cu gaz poate pune in pericol productia de medicamente

  • 26-iul.-2022
Criza aprovizionarii cu gaz poate pune in pericol productia de medicamente

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) trage un semnal de alarma cu privire la consecintele negative asupra productiei de medicamente care ar putea aparea in conditiile unei lipse a resursei de gaze.

Potrivit PRIMER, functionarea sistemului de sanatate va fi afectata sever, iar pacientii risca sa nu mai aiba acces la medicamente generice, deoarece lantul de aprovizionare al industriei farmaceutice nu le-ar mai putea produce, fara o prioritizare a acestei industrii, in perioada urmatoare.

Potrivit unui comunicat de presa, reprezentantii PRIMER se arata ingrijorati pe fondul temerilor privind o criza in aprovizionarea cu gaze. Pentru industria farmaceutica, gazele nu sunt doar o sursa cheie de energie, ci si o materie prima importanta, necesara sintezei chimice a unei game intregi de medicamente esentiale pentru populatie.

Astfel, PRIMER a trimis o adresa oficiala catre autoritati, prin care cere acestora sa solicite Comisiei Europene prioritizarea industriei farmaceutice.

“In acest context, PRIMER a trimis o adresa oficiala autoritatilor statului prin care cere acestora sa solicite Comisiei Europene sa acorde prioritate industriei farmaceutice si furnizorilor sai, in cazul lipsei de gaze, datorita rolului crucial in furnizarea de medicamente catre sistemul de sanatate”, mai precizeaza patronatul in comunicat.
In adresa, PRIMER mai subliniaza ca industria farmaceutica a fost in fruntea luptei impotriva anti-Covid din ultimi doi ani si a depus toate eforturile pentru a asigura, atat medicamentele necesare in contextul pandemic, dar si pentru a furniza medicamente esentiale pacientilor cronici din Romania.

Potrivit sursei citate, un alt fenomen ingrijorator cu care se confrunta industria farmaceutica din Romania este si majorarea accentuata a preturilor la gaze si electricitate.

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) reuneste cele mai importante 19 situri de fabricatie de medicamente din tara.

Etichete: productia de medicamente, industria farmaceutica, PRIMER