Criza de medicamente in Europa | In Romania se gasesc greu antitermice si antibiotice pentru copii

  • 25-nov.-2022
Criza de medicamente in Europa | In Romania se gasesc greu antitermice si antibiotice pentru copii

Unele medicamente lipsesc cu desavarsire in farmaciile din mai multe tari europene, iar fenomenul se inrautateste.

Lipsa unor medicamente, in special cele pentru copii, se resimte din plin si in farmaciile din Romania.
“E criza mare de medicamente. Se gasesc cu greu antitermice si foarte greu antibiotice, mai ales pentru copii. (…). Oricum, in perspectiva valului de viroze grele care abia incepe, nu va fi bine deloc”, a precizat si Dr. Sandra Alexiu, presedintele Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, pe pagina sa de Facebook.

La inceputul lunii noiembrie, Aociatia Farmaciilor Independente Ethica reclama lipsa de reactie a autoritatilor la absenta antibioticelor de pe piata din Romania, in special a celor pentru copii.

Penurie de antibiotice in Franta

In Franta, de exemplu, nu se gasesc anumite antibiotice, precizeaza AFP.

Primul dintre acestea este amoxicilina, de departe principalul antibiotic prescris copiilor pentru a lupta impotriva unei serii de infectii bacteriene precum anumite infectii ale urechii si pneumonii.

Autoritatile franceze au luat o serie de masuri de urgenta, inclusiv o rationalizare medicamentelor. De asemenea, au cerut medicilor si pacientilor sa foloseasca aceste antibiotice doar daca este necesar: de exemplu, nu se prescriu impotriva bronsiolitei, in plina epidemie a acestei maladii.

Medicamentele lipsesc si din farmaciile elvetiene

Si in Elvetia se inregistreaza o penurie de medicamente din cauza problemelor legate de procesul de aprovizionare, potrivit Reuters.

„Avem mari probleme cu medicamentele pentru copii, in special cu siropurile anti-termice”, a declarat Enea Martinelli de la pharmaSuisse pentru postul elvetian SRF.

Etichete: medicamente lipsa farmacii, criza de medicamente, antibiotice copii, antitermice copii