Date recente pe perioada pandemiei cu infectia COVID-19

  • 12-iun.-2020
Date recente pe perioada pandemiei cu infectia COVID-19

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania a emis un comunicat de presa referitor la datele recente ale Agentiei Europene a Medicamentului (European Medicines Agency = EMA) care sustin utilizarea in continuare a medicamentelor care contin inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei si blocanti ai receptorilor de angiotensina pe perioada pandemiei cu infectia COVID-19.

„Comunicat de presa EMA referitor la datele recente care sustin utilizarea in continuare a medicamentelor care contin inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei si blocanti ai receptorilor de angiotensina pe perioada pandemiei cu infectia COVID-19.

Conform rezultatelor unor studii observationale recente asupra medicamentelor care contin inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) si blocanti ai receptorilor de angiotensina (BRA, cunoscute si sub denumirea de sartani), aceste medicamente nu prezinta efect asupra riscului de infectare cu coronavirusul 2 cauzator de sindrom respirator acut sever (virusul care provoaca infectia COVID-19) si nu influenteaza negativ prognosticul pacientilor cu COVID-19.

Avand in vedere aceste observatii

EMA reitereaza recomandarea anterioara referitoare la utilizarea in continuare a medicamentelor care contin inhibitori ECA si BRA, conform indicatiilor medicului. Pacientilor care au nelamuriri sau incertitudini cu privire la medicamentele utilizate, li se recomanda sa discute cu un profesionist in domeniul sanatatii.

Medicamentele care contin inhibitori ECA si BRA se administreaza pentru tratarea pacientilor cu hipertensiune arteriala, tulburari cardiace sau afectiuni renale. In luna aprilie 2020, in presa si diverse publicatii de specialitate s-au exprimat temeri cu privire la efectele acestor medicamente asupra pacientilor cu infectia COVID-19.

In cadrul monitorizarii permanente a sigurantei medicamentelor, s-au analizat 20 studii recent publicate privitoare la utilizarea inhibitorilor ECA si BRA in timpul actualei pandemii COVID-19, care au aratat ca ultimile dovezi clinice nu sustin temerile respective.

Agentia Europeana si Reteaua UE de reglementare in domeniul medicamentului vor monitoriza in continuare datele disponibile si emergente privitoare la utilizarea medicamentelor pe perioada actualei pandemii cu infectia COVID-19, colaborand cu alte autoritati de reglementare si organizatii de profil de la nivel european si international pentru furnizarea de recomandari corespunzatoare in vederea utilizarii medicamentelor in conditii de siguranta.

Informatii suplimentarea referitoare la infectia COVID-19 sunt disponibile pe website-ul EMA precum si pe site-urile web ale autoritatilor nationale competente.

Prezenta declaratie publica a EMA este emisa de catre Grupul operativ al EMA pentru pandemia COVID-19 (EMA Pandemic Task Force = COVID-ETF).

Informatii suplimentare despre medicamente

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) sunt medicamente care se utilizeaza pentru tratarea pacientilor cu hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace si alte afectiuni. Acestea contin substante active ale caror denumiri au in general terminatia ,,-pril”.

Inhibitorii ECA previn producerea de catre o enzima din organism a angiotensinei II, un hormon care ingusteaza vasele de sange, constrictie care poate provoca hipertensiune arteriala si forta activitatea inimii. Angiotensina II elibereaza si alti hormoni care maresc tensiunea arteriala.

Medicamentele care contin blocanti ai receptorilor de angiotensina (BRA, cunoscuti si sub numele de antagonisti ai receptorilor angiotensinei-II sau sartani) se utilizeaza pentru tratarea pacientilor cu hipertensiune arteriala si a celor cu anumite boli cardiace sau renale cu complicatii precum nefropatia diabetica. Acestea actioneaza totodata si prin blocarea actiunii angiotensinei II, prevenind astfel constrictia vaselor de sange si astfel a cresterii tensiunii arteriale.”