Dr. Tudor Ciuhodaru: Peste 3000 de medicamente generice au disparut deja din farmacii

  • 02-nov.-2023
Dr. Tudor Ciuhodaru: Peste 3000 de medicamente generice au disparut deja din farmacii

Medicul Tudor Ciuhodaru a declarat ca vrea ca toti romanii sa beneficieze de medicamente ieftine, iar in acest sens sustine un nou demers la Food and Drug Administration (FDA) unde se cauta noi solutii la lipsa de medicamente.

“In calitate de prim-vicepresedinte al Comisiei de Sanatate a Parlamentului European am prezentat conducerii FDA -Julie Tierney, Chief of Staff si Hilary Marston, Chief Medical Officer care sunt cele 5 obiective prioritare pentru mine, pe care le-am depus deja in parlament sperand intr-o abordare unitara a crizei de medicamente. Am fost invitat la Washington la FDA pentru dezbateri privind lipsa de medicamente. Suntem pe un teren minat. Peste 3000 de medicamente generice (ce includ medicamente esentiale si care salveaza vieti, la fel ca multe medicamente oncologice) au disparut deja din farmacii. E nevoie de solutii de urgenta pentru ca viata pacientilor sa fie protejata.”, a scris Dr Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit medicului, cele cinci obiective reprezinta o veritabila revolutie in politicile de sanatate ce le asigura romanilor medicamente ieftine. Mai concret, concret, toti romanii vor beneficia de acces permanent la medicamente ieftine asigurate prin:

1. stabilirea unor standarde europene de calitate in sanatate;
2. inclusiv de stabilire a unei liste de medicamente esentiale la nivel european:
3. reducerea/eliminarea taxelor pentru medicamentele generice;
4. o strategie unitara de productie de medicamente la nivel european bazata si pe resuscitarea unor capacitati de cercetare si productie deja existente la nivel european.
5. asigurarea unei farmacii europene ,,de urgenta” (producatorii vor avea obligatia de a avea o rezerva strategica de medicamente de minim 10% din vanzarile anuale, disponibila la acelasi pret, pentru a putea acoperi solicitarile crescute din anumite perioade sau dificultatile de productie.

Etichete: medicamente generice, dr tudor ciuhodaru