Eforturi sustinute pentru asigurarea continuitatii accesului la medicamente – plafonarea taxei clawback

  • 09-apr.-2020
Eforturi sustinute pentru asigurarea continuitatii accesului la medicamente – plafonarea taxei clawback

Comunicat APMGR

„Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Local American Working Group (LAWG) saluta eforturile depuse de catre Comisia pentru sanatate si familie alaturi de Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor pentru rezolvarea crizei medicamentelor din Romania si pentru asigurarea accesului pacientilor romani la medicamente.

In aceste saptamani de criza am observat cu totii – pacienti, medici, factori politici, reprezentanti ai industriei, mass-media – care este cu adevarat impactul lipsei medicamentelor din piata.

APMGR, ARPIM si LAWG saluta progresul facut de Comisiile de sanatate si buget din Camera Deputatilor, conduse de domnii presedinti Florin Buicu si Sorin Lazar, prin semnarea Raportului Comun pentru PLX 78/2020, care introduce o taxa clawback plafonata si diferentiata: 15% pentru medicamentele produse in Romania, 25% pentru medicamentele inovative si 20% pentru cele generice.

Raportul comun al Comisiilor a fost inaintat catre Biroul Permanent, pentru a fi inclus pe agenda plenului Camerei Deputatilor.
Acest progres demonstreaza ca decidentii politici au inteles ca medicamentele pot fi pastrate in piata prin stoparea cresterii taxei clawback si prin introducerea unui plafon diferentiat.

In aceasta perioada de criza majora cauzata de pandemia COVID-19, autoritatile au facut eforturi pentru a asigura medicamentele necesare pe piata din Romania. Aprobarea unei formule plafonate a taxei clawback poate contribui, si dupa aceasta criza, la reducere riscurilor privind accesul pacientilor la medicamentele de care au nevoie.”