AFFR: Farmacistul nu este doar un furnizor de medicamente, ci si un consilier de incredere

  • 15-nov.-2023
AFFR: Farmacistul nu este doar un furnizor de medicamente, ci si un consilier de incredere

Farmacistul este un profesionist al sistemului sanitar, un consilier de incredere, nu doar un furnizor de medicamente, a subliniat Asociatia Farmaciilor si Farmacistilor din Romania (AFFR), intr-un comunicat de presa.

“AFFR isi propune sa consolideze, sa dezvolte si sa promoveze profesia de farmacist, sustinand practici de inalta calitate si oferind suport membrilor sai in toate laturile care tin de desfasurarea activitatii in domeniul farmaceutic. Asociatia si-a propus sa devina inca de la inceput un agregator care sa genereze solutii durabile pentru sistemul de sanatate. Farmacistul, ca profesionist al sistemului sanitar, nu este doar un furnizor de medicamente, ci si un consilier de incredere, un educator vital pentru pacienti”, se precizeaza in comunicat.

Rolul farmacistului se extinde dincolo de comercializarea medicamentelor, implicand monitorizarea aderentei la tratament, prevenirea erorilor medicamentoase, a reactiilor adverse, interactiunilor si promovarea unui stil de viata sanatos, mai transmite asociatia.

“Farmacistul joaca un rol important in preventie, implementand programe si proiecte cu caracter educational in comunitatile in care profeseaza, inclusiv in zonele geografice cu acces limitat la serviciile medicale. Serviciile farmaceutice constituie un pilon esential al sistemului de sanatate, facilitand accesul pacientilor la tratamentele necesare si la consultanta specializata pentru utilizarea corecta si eficienta a acestora”, a mai explicat AFFR.

Potrivit sursei citate, acest domeniul se confrunta cu o lipsa acuta de personal, deoarece profesia de farmacist nu este atractiva pentru tinerii studenti si absolventi. De asemenea, farmacistul nu este reprezentat in cadrul comisiilor de specialitate ce au rolul de a stabili politici de sanatate, iar serviciile farmaceutice sunt implementate fara a fi remunerate de catre autoritatile statului.

Etichete: farmacistul, rolul farmacistului, AFFR