Gestionarea discontinuitatilor pe piata farmaceutica

  • 15-apr.-2020
Gestionarea discontinuitatilor pe piata farmaceutica

ANMDMR a emis un comunicat de presa cu privire la implicarea in gestionarea discontinuitatilor pe piata farmaceutica:

„ANMDMR sub coordonarea Ministerului Sanatatii si cu suportul Colegiului Farmacistilor din Romania se implica activ in gestionarea discontinuitatilor pe piata farmaceutica.

In contextul pandemiei COVID-19 si a situatiilor dificile care deriva inevitabil din aceasta, se impune ca atat autoritatile, industria de medicamente, profesionistii din domeniul sanatatii si nu in ultimul rand pacientii, in mod responsabil si solidar, sa contribuie la asigurarea si mentinerea unui echilibru pe piata farmaceutica, prin respectarea apelului la prescriere, eliberare si utilizare rationala a medicamentelor.

ANMDMR tine permanent legatura cu producatorii, detinatorii de autorizatii de punere pe piata si distribuitorii angro, in mod special pentru medicamentele pentru care in ultimul timp s-au inregistrat extrem de multe sesizari privind dificultatile si chiar imposibilitatea de a se procura tratamentul prescris. In mod constant, Agentia si Ministerul Sanatatii, au analizat cauzele care au condus la deficitul pe piata al acestor medicamente, deficit care a atins pragul unui moment cu adevarat critic.

Rezultatele ale discutiilor cu producatorul Euthyrox

Atat Ministerul Sanatatii cat si ANMDMR au comunicat pe site-urile institutiilor informatii cu privire la rezultatele pozitive ale discutiilor cu producatorul Euthyrox comprimate, respectiv faptul ca s-a raspuns pozitiv solicitarii autoritatilor romane de a se suplimenta cantitatile puse pe piata in lunile aprilie, mai si iunie si chiar mai mult, pentru reglarea situatiei curente s-a acceptat o crestere a cantitatilor care vor fi distribuite pe piata incepand chiar cu saptamana 13-17 aprilie.

Medicamentele pe baza

Medicamentele pe baza de metformina au reprezentat pentru ANMDMR, in egala masura, un subiect de analiza permanenta si de asemenea de informare a Ministerului Sanatatii, Comisiei de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii si a Societatii de diabet si boli de nutritie, privind disponibilitatea acestora.

Situatia curenta se poate rezuma astfel: la data de 09.04.2020 existau stocuri reprezentative in farmaciile de circuit deschis pentru medicamentele: Siofor 1000 mg, Glucophage 1000 mg/Glucophage XR (500, 750 si 1000 mg), Meguan 500 mg, Metfogamma 1000 mg si stocuri mai mici pentru Metformin Arena 1000 mg, Metformin Accord si Metformin Aurobindo.

La distribuitorii angro existau stocuri pentru Siofor 1000 mg, Glucophage 1000 mg/Glucophage XR (500 si 750 mg) si mult mai putin pentru Meguan 500 mg si Metfogamma 1000 mg, cu mentiunea ca din punct de vedere cantitativ, in farmacii stocurile de medicamente pe baza de metformina erau aproape echivalente cu cele disponibile la distribuitori.

Hidroxiclorochina (cunoscuta sub denumirea comerciala de Plaquenil) reprezinta din punctul de vedere al disponibilitatii, o problema de ingrijorare pentru pacienti, in imprejurarile create de COVID-19. La solicitarea ANMDMR, compania Sanofi a raspuns ca livrarile catre Romania se fac in acord cu previziunile pentru a se acoperi nevoile pacientilor in tratament cu Plaquenil, conform indicatiilor aprobate ale medicamentului.

Donatia companiei Sanofi

Donatia efectuata in contextul pandemic actual, de compania Sanofi Romania, este destinata utilizarii in cazurile grave de infectie cu virusul SARSCov-2, conform Protocolului aprobat la nivel național, medicamentul fiind administrat pacienților, numai sub supravegherea medicului, în funcție de severitatea simptomelor.

Avand in vedere ca pentru acest medicament se inregistreaza o cerere crescută comparativ cu necesarul pieței locale de până acum, se va organiza o discutie tripartita: MINISTERUL SANATATII- ANMDMRSANOFI ROMANIA SRL ( via Zoom) pentru a se stabili pasii urmatori in asigurarea tratamentului pacientilor cronici cu afectiuni autoimune (lupus, artrita reumatoida).

In egala masura, in conditiile pandemiei COVID-19, se impune sa se traga un semnal de alarma si sa se reaminteasca pacientilor riscurile pe care le prezinta automedicatia, administrarea unor medicamente in lipsa recomandarii si a supravegherii unui medic.

Hidroxiclorochina fiind un medicament vital pentru pacienții cu afecțiuni autoimune, este important ca aceștia să il poată obține în continuare și să nu se confrunte cu situații de lipsă pe piață din cauza stocării sau a utilizării in automedicatie, în afara indicațiilor autorizate.

Atentionare ANMDMR 

ANMDMR atenționeaza pacientii asupra faptului ca medicamentele care contin hidroxiclorochina/clorochina pot prezenta reactii adverse grave, in special in cazul administrarii de doze mari sau în asociere cu alte medicamente. Aceeasi atentionare, privind reactiile adverse trebuie facuta si in cazul paracetamolului, pentru care se manifesta in ultimul timp, aceeasi tendinta de stocare.

Ministerul Sanatatii, ANMDMR si Colegiul Farmacistilor din Romania se aliniaza de asemenea recomandarii Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) si reitereaza, in acest sens, apelul de a se preveni presiunea inutila asupra lanțurilor de aprovizionare, pe de o parte prin prescrierea de catre medici si eliberarea in farmacie a unei cantitati de medicamente care sa asigure tratamentul pentru o perioada obisnuita de timp si pe de alta parte, prin renuntarea din partea unor pacienti la stocarea medicamentelor atat de solicitate in ultima perioada, tendinta care este in detrimentul nevoilor altor pacienti.”