Grad de inrolare in SNVM de 100% | Prevenirea crizelor de aprovizionare cu medicamente

  • 15-mart.-2023
Grad de inrolare in SNVM de 100% | Prevenirea crizelor de aprovizionare cu medicamente

Romania este printre putinele state UE in care gradul de inrolare in Sistemul National de Verificare a Medicamentelor a ajuns la 100%.

9.643 de farmacii, 602 de spitale si 402 distribuitori erau inregistrati in luna ianuarie 2023 in Sistemul National de Verificare a Medicamentelor (SNVM), conform datelor prezentate in cadrul conferintei cu tema “Siguranta pacientului, prin siguranta medicamentelor”, organizata de Organizatia de Serializare a Medicamentelor din Romania (OSMR) si de Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR).
Lunar, sistemul inregistreaza intre 47 si 65 de milioane de tranzactii (actiuni de verificare si de decomisionare a pachetelor individuale de medicamente) pe piata din Romania.

In prezent, procentul de alerte false date de SNVM este de 0,03% din totalul tranzactiilor efectuate, sub nivelul-tinta de 0,05%.

Datele statistice arata ca, dintre toti europenii, romanii sunt cetatenii care au cel mai redus nivel de incredere in sistemul medical. In acest context, existenta unui sistem informatic solid, care sa garanteze accesul la medicamente necontrafacute este un factor diferentiator. Faptul ca nivelul de inrolare a ajuns la 100% intr-un timp relativ scurt se datoreaza excelentei colaborari dintre organizatia noastra si industria farmaceutica pe tot lantul, de la producatori si distribuitori la farmacisti”, a declarat Laurentiu Mihai, director general al Organizatiei de Serializare a Medicamentelor din Romania (OSMR), potrivit unui comunicat de presa.

SNVM este un exemplu de bune practici si de cooperare intre autoritati si industria farmaceutica, in beneficiul pacientilor. Initiativa de serializare electronica a medicamentelor la nivel european este unica si net superioara celorlalte solutii care erau folosite anterior pentru combaterea medicamentelor contrafacute sau falsificate ”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii.

Sistemul National de Verificare a Medicamentelor a beneficiat de un proces continuu de dezvoltare si modernizare, iar o noua versiune imbunatatita, SNVM Core 1.10, a devenit disponibila la jumatatea anului trecut.

Elementele de noutate aduse de aceasta noua versiune includ introducerea unui parametru pentru dubla decomisionare, completarea serviciilor web utilizate de furnizorii de software cu noi campuri si adaugarea unui indicator vizual in interfata grafica SNVM GUI (Graphical User Interface). Este vorba despre elemente care imbunatatesc experienta utilizatorilor finali si reduc numarul de alerte generate de sistem fara a reduce eficienta acestuia in detectarea produselor contrafacute.

Sistemul National de Verificare a Medicamentelor, creat in baza Directivei 2011/62, a Regulamentului Delegat 2016/161, a devenit operational in urma cu 4 ani, in februarie 2019. De la acel moment, numarul producatorilor, al distribuitorilor, al farmaciilor si spitalelor inscrise in sistem a crescut constant, oferind astfel un cadru tot mai sigur pentru pacienti, care pot avea astazi certitudinea ca medicamentele pe care le consuma sunt produse originale. In plus, prin accesarea celor 36 de tipuri de rapoarte puse la dispozitie de sistemul de verificare, agentia isi poate indeplini mai bine atributiile de reglementare si control ale pietei medicamentelor”, a declarat Razvan Mihai Prisada, Presedintele ANMDMR.

O noua etapa la orizont: Utilizarea sistemelor nationale de verificare pentru combaterea crizelor de medicamente

Prin Regulamentul 123/2022 Agentia Europeana a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a dobandit o noua atributie legata de monitorizarea evenimentelor, inclusiv a lipsei de medicamente care ar putea duce la o situatie de criza, precum si raportarea lipsei de medicamente critice in timpul unei crize.

In acest context, EMA a lansat deja un dialog cu Organizatia Europeana de Verificare a Medicamentelor (European Medicines Verification Organisation – EMVO) pentru a stabili in ce masura se pot folosi datele din Sistemul European de verificare a Medicamentelor (SEVM) pentru a gestiona lipsa de medicamente de pe piata europeana.

Crizele tot mai dese de medicamente, obliga factorii de decizie sa gaseasca o solutie iar Sistemele Nationale de Verificare a Medicamentelor – conectate la nivel european in Sistemul European de Verificare a Medicamentelor –pot fi punctul de plecare in gasirea unei solutii practice rapide. Discutiile abia au inceput si este evident ca exista aspecte sensibile ce vor trebui gestionate, mai ales privind proprietatea bazelor de date si dreptul de utilizare a acestora, insa suntem increzatori ca prin dialog si conlucrare poate fi identificata o solutie durabila”, a declarat Dan Zaharescu, presedintele OSMR.

Etichete: serializare medicamente, Sistemul National de Verificare a Medicamentelor, SNVM