In atentia farmaciilor comunitare si de circuit inchis – Referitor la rata scazuta de decomisionare

  • 14-dec.-2022
In atentia farmaciilor comunitare si de circuit inchis – Referitor la rata scazuta de decomisionare

Data de 09 februarie 2019 a marcat inaugurarea Sistemului European de Verificare a Medicamentelor (SEVM), respectiv implementarea la nivel national a Sistemului National de Verificare a Medicamentelor (SNVM), platforma de verificare prin care persoanele autorizate sa elibereze medicamente catre populatie, pot verifica autenticitatea unui medicament si, in cele din urma, la eliberare, sa-l decomisioneze, precizeaza Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR).

Intreaga activitate legata de serializarea medicamentelor si buna functionare a sistemului de verificare este supravegheata, conform atributiilor legale, de ANMDMR, iar in ultima perioada s-a observat o rata scazuta a decomisionarii pachetelor de medicamente in SNVM.

“Rata de decomisionare reprezinta numarul de decomisionari cu succes pentru tranzatiile de eliberare raportat la dimensiunea pietei tarii respective. In Romania, din date disponibile in SNVM, pana la 40% din pachetele de medicamente serializate sunt eliberate catre pacienti fara a fi decomisionate in sistem. Acest lucru arata clar o neindeplinire a obligatiilor legale ale persoanelor autorizate sa elibereze medicamente catre populatie conform Regulamentului Delegat (UE) 2016/161, Art.25, respectiv afectarea in mod direct a sigurantei pacientilor prin neverificarea finala a autenticitatii medicamentelor eliberate. Reamintim pe aceasta cale constientizarea importantei acestui sistem pentru siguranta pacientilor si bineinteles, importanta respectarii obligatiilor legale.”, a mai transmis Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania.

Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) a anuntat ca se alatura Agentiei Nationale a Medicamentului in demersul de a atrage atentia asupra ratei scazute de decomisionare a pachetelor de medicamente in Sistemul National de Verificare a Medicamentelor (SNVM), cu consecinte in ceea ce priveste afectarea in mod direct a sigurantei pacientilor prin neverificarea finala a autenticitatii medicamentelor eliberate.

Etichete: eliberare medicamente catre populatie, sistemului national de verificare a medicamentelor