India va trimite in Europa 1.000 de tone de ingredient farmaceutic activ pentru paracetamol

  • 07-mai-2020
India va trimite in Europa 1.000 de tone de ingredient farmaceutic activ pentru paracetamol

India va livra in Europa in jur de 1.000 de tone de ingredient farmaceutic activ (API) pentru paracetamol, a comunicat miercuri organismul de export in domeniu, relaxand controalele la exportul medicamentelor fara prescriptie folosite impotriva simptomelor de COVID-19, transmite Reuters.

Guvernul indian a suspendat in martie exporturile catorva medicamente, printre care si paracetamol, pentru a asigura disponibilitatea acestora pe piata interna, dupa ce pandemia de COVID-19 a perturbat lanturile de aprovizionare la nivel global, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Dinesh Dua, presedintele Pharmexcil (Consiliul indian de promovare a exporturilor farmaceutice), Europa a solicitat 800 de tone de API de paracetamol in fiecare luna.

‘Ne-am aflat sub o presiune imensa din partea Uniunii Europene in ultimele zile’, a afirmat el.

Autoritatile indiene le-au cerut producatorilor de medicamente sa asigure ca tara va dispune de stocuri suficiente pentru a face fata cererii interne pentru o perioada de pana la patru luni, a mai spus presedintele Pharmexcil.

Cel mai mare furnizor global de medicamente generice

India, cel mai mare furnizor global de medicamente generice, a trimis 1,9 milioane de paracetamol comprimate si sub alte forme de prezentare catre 31 de tari, a comunicat Ministerul de Externe la sfarsitul lui aprilie.

Conform estimarilor Pharmexcil, Europa este cel mai mare client al Indiei pentru API de paracetamol, importand circa 12.000 de tone anual. Analgezicul mai este vandut si sub denumirea de acetaminofen.

India a raportat pana acum mai mult de 49.000 de cazuri de COVID-19, iar epidemia nu da niciun semn de incetinire, in pofida restrictiilor care i-au obligat pe locuitori sa ramana in case de la sfarsitul lunii martie.

Expertii in sanatate avertizeaza ca o inmultire a cazurilor de contaminare poate coplesi serviciile de sanatate.

Companiile farmaceutice indiene importa din China, tara unde a izbucnit epidemia anul trecut, aproape 70% din ingredientele active pentru medicamentele pe care le produc.

‘Tara este vulnerabila in privinta importurilor de intermediari de substanta activa din China’, a atras atentia presedintele Pharmexcil, organism ce tine de Ministerul federal al Comertului si numara zeci de companii farmaceutice, printre care Pfizer si Abbott.