Majorarea taxei clawback inseamna compromiterea accesului pacientilor la medicamente (PRIMER)

  • 01-feb.-2023
Majorarea taxei clawback inseamna compromiterea accesului pacientilor la medicamente (PRIMER)

Comisia Europeana a solicitat Guvernului modificarea taxei clawback. Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) a transmis ca revizuirea in sus a taxei clawback reprezinta o tragedie pentru pacientii romani si un risc major pentru viitorul industriei farmaceutice din Romania.

“PRIMER face apel la prim-ministrul Nicolae Ciuca si la ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, sa abordeze cu maxima prudenta si profesionalism solicitarea Comisiei Europene, in contextul specific al problemelor pe care le au pacientii si industria din Romania. Luarea unei decizii de revizuire in sus a taxei clawback pentru fabricile de medicamente din tara, care produc medicamente generice, la preturi accesibile, inseamna compromiterea grava a accesului pacientilor la medicamente si un efect negativ asupra unui sector economic care are nevoie de sprijin si nu de masuri fiscale impovaratoare. (…) In acord cu Tratatul privind functionarea Comisiei Europene, aceasta solicita anularea taxei clawback de 15% stabilita de Parlamentul Romaniei in 2020”, precizeaza PRIMER intr-un comunicat de presa.

Potrivit patronatului, daca nu este abordata cu profesionalism de catre Guvern aceasta solicitare va genera discontinuitati mult mai mari decat in prezent in aprovizionarea pacientilor cu medicamente din productia interna.
Totodata, va pune sub semnul intrebarii continuarea activitatii majoritatii producatorilor de medicamente din tara.

Etichete: taxa clawback, acces la medicamente, medicamente generice, PRIMER