Masuri aprobate pentru asigurarea continuitatii accesului pacientilor romani la medicamente

  • 28-apr.-2020
Masuri aprobate pentru asigurarea continuitatii accesului pacientilor romani la medicamente

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Local American Working Group (LAWG) saluta deciziile importante si eforturile depuse de intreaga clasa politica pentru rezolvarea crizei medicamentelor din Romania.

In ultimele zile, decidentii politici au adoptat doua masuri esentiale care sustin intr-un mod semnificativ asigurarea accesului pacientilor romani la medicamente.

Astfel, joi, 23.04.2020, in calitatea sa de for decizional, Camera Deputatilor a stabilit plafonarea taxei clawback pentru producatorii de medicamente:

  • 15% pentru medicamentele produse in fabricile locale,
  • 20% pentru medicamentele generice si
  • 25% pentru medicamentele inovatoare

printr-un amendament adus Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 85/2019 privind contributiile pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii.

Pentru a intra in vigoare, proiectul adoptat de Parlament va trebui promulgat de seful statului, Presedintele Klaus Iohannis

Prin aprobarea acestui amendament, decidentii politici au facut pasi importanti pentru a asigura medicamentele necesare pe piata din Romania si dupa aceasta criza cu care ne confruntam in prezent, precum si pentru a reduce riscurile de limitare a accesului pacientilor la medicamente de care au nevoie.

Plafoanele aplicabile taxei clawback, aprobate de plenul Camerei Deputatilor, desi raman printre cele mai mari din Uniunea Europeana, pentru Romania reprezinta un adevarat progres in normalizarea pietei medicamentelor, pastrarea medicamentelor in piata, pastrarea productiei locale, precum si asigurarea accesului pacientilor la medicamente.

Reamintim ca din 2015 si pana in prezent au fost retrase din piata in jur de 3.000 de medicamente, inclusiv 20% din numarul total de medicamente originale compensate, principalele cauze fiind taxa clawback in continua crestere si politica celui mai mic pret european.

Aceasta masura, prima de acest fel in 2020, demonstreaza atentia autoritatilor pentru continuarea procesului de creştere a accesului pacienţilor la tratamente de ultima generatie, la standarde europene, si ofera noi sanse la vindecare sau la o viata normala pentru sute de mii de pacienti.

Romania este pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste accesul pacientilor la medicamente inovatoare. Desi s-au facut pasi importanti in actualizarea listei de medicamente compensate, timpul mediu pana la accesul unui nou medicament pe piata din Romania in sistem de compensare, de la aprobarea Agentiei Europene a Medicamentului, este de aproximativ 43 de luni, conform datelor ARPIM, in timp ce alti europeni au acces imediat sau in cateva luni.