MSD isi intensifica eforturile de cercetare pentru dezvoltarea de potentiale vaccinuri si terapii impotriva SARS-CoV-2

  • 05-iun.-2020
MSD isi intensifica eforturile de cercetare pentru dezvoltarea de potentiale vaccinuri si terapii impotriva SARS-CoV-2

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente a emis un comunicat de presa prin care anunta multiplele initiative stiintifice de anvergura ale companiei MSD pentru combaterea COVID-19, urmarind accelerarea dezvoltarii a doua vaccinuri candidate, aflate in faza preclinica de cercetare, si a unui molecule antivirale. Astfel:

  • MSD a incheiat un acord de colaborare cu IAVI, organizatie de cercetare stiintifica non-profit, pentru dezvoltarea unui vaccin impotriva SARS-CoV-2. Acest vaccin candidat utilizeaza tehnologia virusului recombinant al stomatitei veziculare (VrSV), care sta la baza vaccinului impotriva virusului Ebola Zaire dezvoltat de MSD, primul vaccin VrSV aprobat pentru utilizare la om.
  • Compania a anuntat, de asemenea, achizitia Themis Bioscience, o companie axata pe dezvoltarea de vaccinuri si terapii imuno-modulatoare pentru boli infectioase si cancer. MSD, lider in industrie, intentioneaza sa-si aplice capabilitatile de dezvoltare a vaccinurilor la programul de vaccin SARS-CoV-2 initiat de Themis si Institutul Pasteur.
  • MSD si Ridgeback Bio, o companie de biotehnologie, au incheiat o colaborare pentru dezvoltarea EIDD-2801, un antiviral, in curs de dezvoltare clinica timpurie pentru tratamentul COVID-19.

,,Avand in vedere mostenirea si expertiza noastra unica in descoperirea si dezvoltarea de vaccinuri si medicamente anti-infectioase, MSD are responsabilitatea de a se alatura eforturilor comunitatii stiintifice de a descoperi noi medicamente si vaccinuri pentru a pune capat acestei pandemii”, a declarat Kenneth C. Frazier, Presedinte si CEO, MSD.

,,Compania MSD este dedicata in totalitate dezvoltarii unor solutii eficiente ca raspuns la problemele cauzate de pandemia COVID-19, si stim ca succesul va necesita colaborare globala intre tari si companii si nu numai. Astazi, suntem mandri de efortul nostru imediat, constiincios si concertat de a identifica unele dintre cele mai promitatoare solutii la aceasta provocare globala si de a ne folosi resursele pentru a accelera aceste eforturi. Ne vom asigura ca toate aceste programe au resursele si atentia de care au nevoie pentru a invinge pandemia COVID-19. De asemenea, vom face in asa fel incat orice vaccin sau medicament pe care il dezvoltam ca raspuns la aceasta pandemie sa fie accesibil la nivel mondial”, a adaugat acesta.

Colaborarea MSD- IAVI

Conform acordului, IAVI si MSD vor lucra impreuna pentru dezvoltarea si evaluarea clinica globala a unui vaccin candidat impotriva virusului SARS-CoV-2, proiectat si conceput de oamenii de stiinta IAVI. Vaccinul candidat se afla in stadiul de dezvoltare preclinica, iar studiile clinice sunt planificate sa inceapa in cursul anului 2020. MSD va conduce formalitatile de reglementare la nivel global.

Ambele organizatii vor colabora pentru a dezvolta vaccinul si pentru a-l face accesibil la nivel global, daca va fi aprobat. De asemenea, MSD a semnat un acord cu Autoritatea de Cercetare si Dezvoltare Avansata Biomedicala (BARDA), parte a biroului Secretarului Asistent pentru Pregatire si Raspuns in cadrul unei agentii a Departamentului pentru Sanatate si Servicii Umane din Statele Unite, pentru a oferi finantare pentru acest efort.

,,COVID-19 reprezinta o enorma provocare stiintifica, medicala si de sanatate globala. MSD colaboreaza cu organizatii de pe tot globul pentru a dezvolta medicamente anti-infectioase si vaccinuri care au scopul de a atenua suferinta cauzata de infectia SARS-CoV-2 „, a declarat Dr. Roger M. Perlmutter, Presedinte, MSD Research Laboratories.

Dezvoltarea preclinica a vaccinului VrSV, inclusiv activitatea de dezvoltare a vaccinului candidat anti SARS-CoV-2, este realizata de oamenii de stiinta de la IAVI Design and Development Laboratory (DDL), New York. Acest program este parte componenta a unui efort de lunga durata pentru dezvoltarea vaccinurilor VrSV pentru HIV, precum si a altor boli infectioase emergente, cum ar fi febra Lassa, Marburg si Ebola Sudan, sub conducerea Dr. Swati Gupta, seful Departamentului pentru Bolilor Infectioase Emergente si Strategie Stiintifica, IAVI.

MSD achizitioneaza Themis Bioscience

MSD si Themis, o companie concentrata pe dezvoltarea de vaccinuri si terapii imuno-modulatoare pentru boli infectioase si cancer, au anuntat un acord definitiv in baza caruia MSD, printr-o subsidiara a sa, va achizitiona Themis, in prezent o companie cu capital privat.

Themis are in dezvoltare un spectru larg de vaccinuri candidat si terapii imuno-modulatoare dezvoltate folosind platforma sa inovativa de virus pentru rujeola bazata pe un vector dezvoltat initial de oamenii de stiinta de la Institutul Pasteur, un institut european de renume in cercetarea vaccinurilor, si autorizat exclusiv catre Themis, pentru anumite aplicatii. In martie, Themis s-a alaturat unui consortiu impreuna cu Institutul Pasteur si Centrul de Cercetare a Vaccinului de la Universitatea din Pittsburgh, sustinut de finantarea Coalitiei pentru Epidemie Preparare Inovatii (CEPI), pentru a dezvolta un vaccin candidat care vizeaza SARS-CoV-2 si prevenirea COVID-19.

,,Bazandu-se pe activitatea de pionierat a Institutului Pasteur, echipa Themis se bucura de o expertiza puternic specializata care completeaza capacitatile proprii ale MSD in descoperirea, dezvoltarea, producerea si distributia globala a vaccinurilor”, a declarat dr. Roger M. Perlmutter, presedinte, MSD Research Laboratories. ,,Suntem dornici sa ne unim punctele forte, atat pe termen scurt, pentru a dezvolta un vaccin COVID-19 eficient, cat si pentru a construi o capacitate de pregatire pandemica indreptata catre agentii emergenti care ar putea reprezenta o viitoare amenintare epidemica”, a adaugat dr. Roger M. Perlmutter, presedinte, MSD Research Laboratories.

Achizitia planificata se bazeaza pe o colaborare continua intre cele doua companii pentru a dezvolta un vaccin candidat dezvoltat folosind platforma inovatoare bazata pe vectorul pentru virusul rujeolic si va accelera dezvoltarea vaccinul candidat anti COVID-19 al Themis. Vaccinul candidat este in stadiul de dezvoltare pre-clinica, iar studiile clinice sunt planificate sa inceapa in 2020.

Colaborarea MSD – Ridgeback Bio

MSD si Ridgeback Bio au incheiat o colaborare pentru dezvoltarea EIDD-2801, o molecula candidat antivirala, cu administrare orala, in prezent in curs de dezvoltare clinica timpurie pentru tratamentul COVID-19.

In studiile preclinice, EIDD-2801 a demonstrat activitate antivirala impotriva SARS-CoV-2, virusul care provoaca COVID-19, precum si coronavirusurile responsabile de MERS si SARS. Compania MSD va fi responsabila de dezvoltarea clinica, procesul de inregistrare la autoritatile competente, precum si de fabricatie. Molecula este in prezent evaluata in studiile clinice de faza timpurie.

„In completarea eforturile noastre de a dezvolta potentialele vaccinuri impotriva SARS-CoV-2, am evaluat, de asemenea, propriile noastre anti-virale, precum si pe cele din surse externe pentru potentialul lor de a trata pacientii cu COVID-19”, a spus dr. Roger M. Perlmutter, presedinte, MSD Research Laboratories. ,,Evaluarea clinica a EIDD-2801 la pacientii cu COVID-19 este abia la inceput, acum studiile de faza 1 au demonstrat ca acest compus este bine tolerat. Intrucat studiile preclinice demonstreaza ca EIDD-2801 are proprietati antivirale puternice impotriva tulpinilor multiple de coronavirus, inclusiv SARS-CoV-2, suntem dornici sa progresam catre urmatoarea faza a studiilor clinice, cat mai rapid si cu responsabilitate”, a adaugat acesta.