OMS: Creste numarul medicamentelor falsificate legate de coronavirus

  • 10-apr.-2020
OMS: Creste numarul medicamentelor falsificate legate de coronavirus

Conform BBC, un numar tot mai mare de medicamente false legate de coronavirus sunt puse in vanzare, a transmis Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). O ancheta BBC News a gasit medicamente false legate de coronavirus pentru vanzare in Africa.

OMS a avertizat ca administrarea acestor medicamente poate avea „efecte secundare grave”.

Un expert a avertizat cu privire la „o pandemie paralela a produselor subordonate si falsificate”.

In intreaga lume, guvernele stocheaza medicamente de baza. Cu toate acestea, cu cei mai mari doi producatori din lume de materiale medicale – China si India – sunt acum in blocaj, cererea intrece oferta iar circulatia medicamentelor contrafacute creste.

Operatiunea Pangea, unitatea globala de combatere a criminalitatii farmaceutice a Interpol, a facut 121 de arestari in 90 de tari in doar sapte zile, ceea ce a dus la confiscarea unor produse farmaceutice periculoase in valoare de peste 14 milioane USD.

Din Malaezia pana in Mozambic, politistii au confiscat zeci de mii de masti de fata contrafacute si medicamente false, multe dintre acestea sustinand ca pot vindeca coronavirusul.

„Comertul ilicit cu astfel de articole medicale contrafacute in timpul unei crize de sanatate publica arata o nesocotire totala a vietii oamenilor”, a declarat secretarul general al Interpol, Jurgen Stock.

Lantul de aprovizionare

Industria farmaceutica globala valoreaza mai mult de 1 trilion de dolari. Vaste lanturi de aprovizionare se intind de la producatori cheie din China si India, pana la depozite de ambalare din Europa, America de Sud sau Asia. Acesti distribuitori trimit medicamente in fiecare tara din lume.

Mai multe companii farmaceutice din India au declarat pentru BBC ca acum opereaza la 50-60% din capacitate. Deoarece companiile indiene furnizeaza 20% din toate medicamentele de baza in Africa, tarile sunt afectate in mod disproportionat.