OMS: Esec moral al companiilor privind preturile medicamentelor inaccesibile pentru saraci

  • 13-mai-2022
OMS: Esec moral al companiilor privind preturile medicamentelor inaccesibile pentru saraci

Organizatia Mondiale a Sanatatii (OMS) a cerut companiilor farmaceutice sa reduca preturile medicamentelor pentru tratamentul COVID-19, transmite dpa.

Fara a nominaliza vreo firma, seful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a vorbit despre un “esec moral”: in timp ce companiile inregistreaza profituri record, preturile practicate nu sunt accesibile pentru tarile sarace, relateaza si Agerpres.

El a aratat ca unele state nu pot cumpara medicamente atat din cauza preturilor mari, cat si a cantitatilor insuficiente disponibile, si a apreciat ca “este pur si simplu inacceptabil ca in timpul celei mai grave pandemii din ultima suta de ani, tratamentele inovatoare care pot salva vieti nu ajung la cei care au nevoie de ele”.

Potrivit surselor citate, OMS este de acord ca firmele din domeniul farmaceutic trebuie recompensate pentru inovatii, insa “nu putem accepta preturi care fac medicamentele salvatoare de vieti disponibile pentru bogati si de neatins pentru saraci”, a spus directorul general al organizatiei.

Etichete: preturi medicamente, acces la tratamente inovatoare, OMS