Pana in prezent, au fost eliberate circa un milion de doze de iodura de potasiu

  • 23-iun.-2023
Pana in prezent, au fost eliberate circa un milion de doze de iodura de potasiu

Romania are un stoc de iodura de potasiu care asigura doua administrari pentru fiecare persoana eligibila (adulti si copii), a dat asigurari ministrul Alexandru Rafila.

“Avem un stoc care asigura pentru fiecare cetatean eligibil din Romania doua administrari (tablete de iodura de potasiu). Este vorba despre doua administrari, pentru ca se dau doua comprimate de iodura de potasiu pentru persoana adulta sau pentru copil mare. Cei care beneficiaza sunt in jur de 7-8 milioane”, a declarat ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

Pana in prezent, au fost eliberate circa un milion de comprimate de iodura de potasiu.

“Au fost eliberate circa un milion de doze de comprimate de iodura de potasiu. Cetatenii decid pentru ei. Noi am facut o campanie de informare. (…) Au termen de valabilitate de cel putin trei ani, daca nu ma insel”, a mai precizat Rafila, potrivit sursei citate.

Productia iodurii de potasiu de catre Antibiotice Iasi a inceput in data de 8 martie 2022, la solicitarea Ministerului Sanatatii si a Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale si a continuat fara intrerupere pana cand a fost finalizata fabricatia tuturor celor 30 milioane de comprimate necesare pentru acoperirea nevoilor tuturor romanilor in eventualitatea unei situatii speciale.

Potrivit companiei farmaceutice, Antibiotice Iasi a produs pentru prima data iodura de potasiu in urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia. Acest medicament se fabrica la solicitarea autoritatilor guvernamentale, pentru a putea fi oferit in mod gratuit, populatiei, in situatii de criza determinate de un incident nuclear.

Sursa foto: Antibiotice Iasi

Etichete: iodura de potasiu, eliberare comprimate iodura de potasiu, rafila