PRIMER: O parte din medicamentele fabricate in tara risca sa dispara de pe piata

  • 28-oct.-2022
PRIMER: O parte din medicamentele fabricate in tara risca sa dispara de pe piata

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) atrage atentia ca o parte din medicamentele fabricate in tara risca sa dispara de pe piata, ca urmare a exploziei preturilor la utilitati, materii prime si materialele.

In context, PRIMER solicita autoritatilor masuri urgente de revizuire a modul de calcul al pretului la medicamente.

“O parte din medicamentele fabricate in tara risca sa dispara in curand de pe piata, deoarece fabricile de medicamente ar putea fi nevoite sa opreasca productia acestora, ca urmare a exploziei preturilor, chiar si cu 300 la suta fata de anul trecut, la utilitati, materii prime si materiale necesare fabricarii produselor farmaceutice, in lipsa unei reactii rapide din partea autoritatilor pentru calculul pretului la medicamente, care sa reflecte variatiile din economia reala actuala”, transmite PRIMER intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, PRIMER arata ca din cauza situatiei critice cu care se confrunta fabricile de medicamente din tara, acestea ar putea, in curand, sa sisteze productia anumitor medicamente fabricate local.

“Cresteri si de trei cifre ale preturilor la ingrediente active farmaceutice, fata de 2021. Astfel, preturile ingredientelor active utilizate in industria farmaceutica au inregistrat cresteri extraordinare, comparativ cu anul anterior: Paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, Carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar pretul pentru Fitomenadiona (vitamina k1) a crescut cu 110%, acestea fiind doar cateva exemple de majorari semnificative”, mai precizeaza PRIMER.

De asemenea, preturile materiilor prime necesare fabricarii produselor farmaceutice au crescut simtitor, cu pana la 150%, fata de anul trecut.

Astfel, producatorii de medicamente sustin ca pacientii romani vor suporta consecintele negative ale acestor scumpiri uriase, pentru ca vor fi afectati de disparitia anumitor medicamente din farmacii, pentru ca nu vor mai putea fi fabricate ‘din cauza cresterii continue si tot mai accentuate a preturilor la materiile prime si utilitati.

“PRIMER solicita autoritatilor sa intervina, fata de toate aspectele mentionate anterior, cu masuri urgente care sa revizuiasca modul de calcul al pretului la medicamente, astfel incat variatiile din economia reala actuala sa se reflecte in pretul medicamentului, pentru a sustine continuitatea productiei interne de medicamente precum si accesul pacientilor romani la tratamente”, mai arata sursa citata.

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) reuneste 19 fabrici.

Etichete: medicamente fabricate in romania, productie medicamente romania, PRIMER