Romania, parte in proiectul de gestionare a discontinuitatilor in aprovizionarea cu medicamente

  • 23-oct.-2023
Romania, parte in proiectul de gestionare a discontinuitatilor in aprovizionarea cu medicamente

Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) implementeaza proiectul european de actiune comuna ‘Coordonarea si armonizarea sistemelor existente pentru gestionarea discontinuitatilor in aprovizionarea cu medicamente’ (CHESSMEN), alaturi de alte 27 de autoritati de reglementare in domeniul farmaceutic din 21 de state membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European.

“In ultimii ani, la nivel global, lipsa unor medicamente sau discontinuitatea in aprovizionarea cu medicamente a devenit o problema majora, cu impact negativ in domeniul sanatatii publice, respectiv a accesului pacientilor la tratamente. Fie ca vorbim de probleme legate de productie, dificultati intampinate pe lantul de distributie sau politici de reglementare in domeniul preturilor la medicamente, impactul asupra populatiei este acelasi: lipsa medicamentelor. Prin urmare, cauzele care genereaza aceste riscuri sunt multiple, fiind necesara identificarea unor solutii si strategii complexe”, a transmis Ministerul Sanatatii.

In context, in scopul sprijinirii statelor membre in implementarea proceselor si masurilor adecvate pentru rezolvarea acestui deficit, a fost elaborat proiectul de actiune comuna CHESSMEN, care urmareste identificarea si diseminarea unor modele si initiative eficiente in domeniul raportarii, monitorizarii si implementarii de masuri specifice, promovand totodata dialogul continuu intre autoritatile de reglementare responsabile.

Potrivit sursei citate, activitatile cuprinse in cadrul acestei actiuni comune se concentreaza atat pe prevenirea discontinuitatilor in aprovizionarea cu medicamente, cat si pe crearea de strategii operationale menite sa minimizeze impactul acestora.

Proiectul este cofinantat de Comisia Europeana, prin intermediul Programului EU4Health, se deruleaza pe parcursul a trei ani si este coordonat de Agentia Italiana pentru Medicamente, cu sprijinul Institutului National de Sanatate din Italia.

Etichete: aprovizionare cu medicamente, lipsa unor medicamente, proiectul CHESSMEN