Scade consumul de antibiotice | Reglementarile de prescriere si eliberare dau rezultate

  • 03-iun.-2024
Scade consumul de antibiotice | Reglementarile de prescriere si eliberare dau rezultate

Reglementarile privind prescrierea si eliberarea de antibiotice incep sa dea rezultate, pentru ca incepe sa scada consumul. Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila a reamintit faptul ca nu a fost interzis dreptul de a utiliza astfel de medicamente.

“Incepe sa dea rezultate foarte bune, incepe sa scada consumul de antibiotice. Vreau sa facem o precizare, cred ca oamenii nu au fost bine informati sau au fost dezinformati, mai degraba, de catre oameni iresponsabili, care folosesc in scopuri politice decizii care sunt in favoarea sanatatii populatiei: nu exista o interzicere a dreptului de a utiliza antibiotice, dar antibioticele trebuie utilizate atunci cand trebuie, in cantitatile care trebuie, doar la prescriptia medicului. Si de fapt asta am facut, asa se intampla absolut in toata lumea civilizata, unde bacteriile multirezistente sunt mult mai putine decat la noi. Asteptam ca, odata cu aceasta masura, sa vedem in decursul anilor urmatori, nu foarte multi, o schimbare a acestei probleme de sanatate publica, infectiile produse de bacterii multirezistente, care produc, din pacate, foarte multe victime”, a declarat ministrul Sanatatii, potrivit Agerpres.

Estimarea exacta a consumului actual de antibiotice va putea fi facuta spre sfarsitul anului. In context, ministrul Rafila spera ca Romania va iesi din top 3 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul de antibiotice.

Etichete: antibiotice, eliberarea de antibiotice, consumul de antibiotice