Situatie fara precedent | Greva japoneza in farmaciile comunitare independente din toata tara

  • 19-oct.-2023
Situatie fara precedent | Greva japoneza in farmaciile comunitare independente din toata tara

Colegiul Farmacistilor din Romania trage un semnal de alarma privind situatia fara precedent, a declararii grevei japoneze de catre farmacii comunitare independente din toata tara, in semn de protest fata de intarzierile la nivel national in decontarea de catre Casele de asigurari de sanatate a facturilor reprezentand contravaloarea medicamentelor eliberate pacientilor.

“In urma sesizarilor facute de catre farmacisti, care reclamau intarzieri in decontare de 60-90 de zile, platile de la sfarsitul lunii septembrie au acoperit doar o parte din sumele datorate pentru medicamentele eliberate in luna mai a acestui an. Atragem atentia asupra faptului ca farmaciile sunt obligate sa garanteze achizitiile de medicamente pana la decontarea acestora in sistemul de asigurari.”, transmite Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR), intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, depasirea termenelor obligatiilor de plata ale Caselor de Asigurari de Sanatate catre farmacii determina intarzieri la plata datoriilor farmaciilor catre distribuitori; pentru farmacii, aceste intarzieri au drept urmare atat aplicarea de penalitati, cat si intreruperea livrarilor de medicamente. Practic, sunt consecinte asupra intregului lant de distributie a medicamentelor, sumele respective fiind si obligatii de plata ale distribuitorilor catre producatori.

“Precizam ca intarzierile majore la plata se refera la medicamente eliberate de farmaciile comunitare, inclusiv in cadrul programelor nationale de sanatate pentru afectiuni severe (pentru bolnavii oncologici, cu diabet zaharat, cu transplant, etc.), medicamente cu un cost ridicat, in general, cu putine optiuni similare terapeutic.”, mai transmite Colegiu.

Organziatia profesionala mai sublinaiza faptul ca asistam la crearea premisei de manifestare a riscului major de blocare a aprovizionarii unitatilor farmaceutice cu medicamente, ceea ce se suprapune si agraveaza situatia deja existenta a discontinuitatilor in aprovizionarea pietei farmaceutice din Romania cu unele medicamente.

“Suntem in fata unei amenintari care impune cu stringenta implementarea de masuri immediate de remediere a situatiei fara precedent, in care se afla asistenta cu medicamente a populatiei. Este nevoie de o politica coerenta a medicamentului, care inseamna adoptarea de masuri concrete de sustinere a asistentei farmaceutice, respectiv o dimensionare adecvata a fondurilor alocate medicamentelor, in functie de nevoile reale ale populatiei!” mai spune CFR, care mai adauga ca, ‘daca forurile decizionale la cel mai inalt nivel nu vor intreprinde, in timp util, demersurile care se impun, se va ingradi accesul pacientului roman la tratamentul prescris, incalcandu-se dreptul sau consfintit prin lege, la ingrijiri medicale de cea mai inalta calitate.’

Etichete: farmacii comunitare independente, termene de plata CAS farmacii, greva japoneza farmacii, colegiul farmacistilor din romania