Taxa clawback – procent de 15% pentru medicamentele generice

  • 11-mai-2023
Taxa clawback – procent de 15% pentru medicamentele generice

Un proiect de lege care propune modificarea modului de calcul al contributiei clawback a fost adoptat in sedinta de Guvern. Acesta urmeaza sa fie trimis in Parlament pentru dezbatere si aprobare, transmite CNAS.

Contributia clawback este o obligatie de plata care revine trimestrial detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, instituita prin Ordonanta de Urgenta nr. 77/2011 (privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii).

Potrivit viitorului act normativ, incepand cu trimestrul III al anului 2023 contributia trimestriala se va calcula diferentiat doar pentru doua tipuri de medicamente, fata de trei in prezent, transmite CNAS.

Astfel, atat pentru medicamentele produse pe o linie de fabricatie din Romania, cat si pentru cele produse in alte state membre din Uniunea Europeana, se va aplica un regim unitar in functie de clasificarea medicamentului si nu de statul de provenienta al acestuia, iar contributia trimestriala va fi diferentiata astfel:

• pentru medicamentele de tip I (1) se mentine procentul actual aferent contributiei datorate de 25%;
• pentru medicamente de tip II (2) se propune un procent aferent contributiei datorate de 15%.

Potrivit CNAS, masura vizeaza deopotriva mentinerea unui mediu favorabil punerii pe piata a medicamentelor cu impact pozitiv in aprovizionarea adecvata si continua cu produse farmaceutice a populatiei, cat si eliminarea riscului declansarii unei actiuni in constatarea neindeplinirii de catre tara noastra a obligatiilor de stat membru al Uniunii Europene.

1.Medicamente originale pentru care nu exista in ultima luna din fiecare trimestru cel putin un generic/biosimilar care sa indeplineasca conditiile de comercializare pe teritoriul Romaniei;

2.Medicamente originale si generice/biosimilare pentru care exista in ultima luna din fiecare trimestru cel putin un echivalent terapeutic care sa indeplineasca conditiile de comercializare pe teritoriul Romaniei.

Etichete: taxa clawback, taxa clawback medicamente, calcul taxa clawback