Testarea pentru Covid-19, in farmacii, in curand | Farmacistii cer un pret unic recomandat pe tara

  • 12-apr.-2021
Testarea pentru Covid-19, in farmacii, in curand | Farmacistii cer un pret unic recomandat pe tara

Testarea pentru detectarea infectiei cu virusul SARS-CoV-2 in farmacii ar putea sa inceapa, in Romania, foarte curand. In aceasta perioada este facut instructajul farmacistilor, potrivit secretarului de stat in Ministerul Sanatatii Andreea Moldovan.

Potrivit Ordinului adoptat de Ministerul Sanatatii, kiturile de testare vor fi livrate gratuit, iar farmaciile isi vor putea fixa un cost de testare.

Astfe, costul perceput va acoperi serviciul de testare, nu si kitul, acesta din urma fiind subventionat de stat.
Asociatia Farmaciilor Independente Ethica a luat pozitie fata de aceste declaratii si a transmis un comunicat de presa in care trage un semnal de alarma si subliniaza lacunele propunerii legislative si erorile de comunicare catre populatie.

“AFIE a militat mereu pentru implicarea farmacistilor in programe de preventie si de imbunatatire a sanatatii populatiei. Cu toate acestea, momentul in care guvernul a decis sa implice farmacistii in testarea generala este unul tardiv. Luand in calcul faptul ca startul testarii nu va fi dat, in cel mai bun caz, decat peste o luna, fiind implicate si alte autoritati care trebuie sa desfasoare activitati de avizare si instruire, ajungem la un moment in care nevoia de testare va fi din ce in ce mai scazuta datorita cresterii gradului de imunizare a populatiei prin vaccinare. Totodata, serviciul, asa cum se doreste implementat in acest moment, va avea adresabilitate redusa si pentru ca presupune costuri suportate de pacienti. Este cunoscut faptul ca nevoia de testare este mai mare, in perspectiva, tocmai in randul populatiei cu posibilitati financiare modeste.”, se precizeaza in comunicatul AFIE.
Potrivit sursei citate, ne aflam in fata unui demers legislativ facut in mare graba, care in loc sa produca efectele benefice scontate, aduce din nou in prim plan inechitatile dintre tipurile de farmacii, posibilitatea de a nu putea asigura testarea in conditii de maxima siguranta pentru ceilalti pacienti, dar si pentru personalul farmaceutic, prin incapacitatea asigurarii unor fluxuri de lucru separate.

“Pe de alta parte, populatia ramane cu o serie de intrebari fara raspuns la acest moment: cand si daca vor fi puse la dispozitie testele gratuite, cum se vor distribui, cine va putea beneficia de ele si care va fi de fapt costul acestui serviciu pe care va trebui sa-l achite?”, mai transmit farmacistii.

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern si proiectul de Ordin al Ministerului Sanatatii, publicat in transparenta, stipuleaza ca testarea COVID-19 a populatiei se va putea face in farmacii, care vor putea stabili „singure” costul acestui serviciu. In acest sens, AFIE considera ca ar fi oportuna stabilirea unui pret unic recomandat pe tara al acestui serviciu, lucru care ar duce la o practica tarifara unitara in beneficiul pacientilor.

“Desi pare ca statutul de profesionist al sanatatii este recunoscut si farmaciile pot presta un serviciu care sa asigure un cadrul suplimentar de screening pe scara larga, nu putem sa nu remarcam urmatoarele aspecte:

Ordinul privind testarea, aflat in transparenta decizionala, s-a facut fara o consultare ampla si reala a tuturor profesionistilor implicati. Investitiile care trebuie facute de farmacii in vederea realizarii testarii ar trebui, in mod rational, sprijinite de stat. Faptul ca se solicita farmaciilor conditii speciale trebuie sa ia in calcul investitia ce tine de asigurarea unor fluxuri de lucru separate, care sa garanteze siguranta tuturor categoriilor de pacienti din farmacie. Gestionarea unei farmacii in mediul rural este diferita de gestionarea uneia din mediul urban, diferentele venind in primul rand din capacitatea financiara si logistica de a implementa noi servicii si activitati.

Costul testarii trebuie acoperit prin intermediul sistemului de asigurari de sanatate, asa cum se intampla in majoritatea tarilor, care au implementat acest serviciu in farmacii. Nu putem sa nu remarcam faptul ca mediul rural, adica mediul cu populatia cea mai vulnerabila si cu acces redus la laboratoare specializate de testare, va avea un acces limitat la aceasta noua forma de testare in masa, daca nu va exista o sustinere a costurilor prin sistemul de asigurarilor de sanatate.”, mai transmite Asociatia Farmaciilor Independente Ethica.