Vaccinare antigripala in farmaciile comunitare | Farmacistii implicati vor urma cursuri

  • 25-oct.-2022
Vaccinare antigripala in farmaciile comunitare | Farmacistii implicati vor urma cursuri

Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) anunta demararea unui program pilot de vaccinare antigripala in farmaciile comunitare, pentru a veni in intampinarea nevoii de protectie a populatiei in fata unui sezon gripal care se anunta a fi dificil.

Programul a fost aprobat prin Ordin al Ministrului Sanatatii publicat in Monitorul Oficial al Romaniei in 24 octombrie (Ordin 3262/19 octombrie 2022, AICI).

„Vaccinarea antigripala in farmaciile comunitare se implementeaza in contextul in care ratele de acoperire vaccinala in Romania sunt in scadere, iar sezonul gripal 2022 se anunta a fi unul mai sever comparativ cu cel din ultimii 2 ani, cand circulatia virusului gripal a fost limitata de restrictiile sanitare impuse de pandemia COVID-19. Mai mult, infectia cu virusul gripal vine pe fondul imunitatii scazute a populatiei, dupa ce purtarea mastii si distantarea sociala au dus la o circulatie redusa a virusurilor gripale timp de mai multe sezoane.’, transmite Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR)

Conform datelor INSP, numarul de infectii respiratorii acute din saptamana 3 – 9 octombrie 2022 este deja cu 25% mai mare comparativ cu aceeasi perioada din 2021.

In vederea cresterii accesului populatiei la servicii de vaccinare pentru prevenirea gripei sezoniere, farmaciile comunitare si farmacistii care vor dori sa se implice in aceasta activitate de preventie prin dezvoltarea sferei de servicii farmaceutice pe care le asigura, se vor putea pregati si autoriza conform reglementarilor nou aprobate.

Astfel:

• Farmaciile comunitare care doresc sa se implice in program se vor autoriza special sa desfasoare activitatea de vaccinare impotriva gripei sezoniere, lista lor urmand a fi publicata pe site-ul Ministerului Sanatatii.

• Farmacistii implicati in programul pilot de vaccinare vor urma cursuri de pregatire postuniversitara in vaccinarea impotriva gripei sezoniere, vaccinarea putandu-se efectua doar de catre cei care au absolvit aceste cursuri si cu respectarea stricta a Ghidului de vaccinare in farmaciile comunitare.

• Persoanele care doresc sa se vaccineze in farmacii trebuie sa prezinte o recomandare medicala de vaccinare impotriva gripei sezoniere si sa li se mai fi administrat cel putin o vaccinare impotriva gripei in anii anteriori; de asemenea, inainte de vaccinare se va efectua obligatoriu o anamneza minimala pentru identificarea unor eventuale contraindicatii sau precautii la vaccinare.

„Prin acest program pilot de vaccinare antigripala, farmacistii isi pot aduce contributia in mod concret la campaniile de sanatate publica ce vizeaza preventia. Asa cum am demonstrat si in timpul pandemiei COVID-19, suntem alaturi de pacientii nostri cu servicii farmaceutice adaptate la provocarile sistemului de sanatate si la nevoile lor.” a declarat Prof. Dr. farm. Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, potrivit unui comunicat de presa.

„Implementarea acestui proiect este parte din proiectul amplu de extindere a serviciilor farmaceutice cu noi servicii pentru populatie. Este o realizare importanta pentru profesia noastra si vom acorda tot suportul si informatiile necesare colegilor nostri farmacisti care doresc sa isi extinda sfera de pregatire profesionala pentru a putea asigura acest serviciu farmaceutic in farmaciile comunitare.”, a declarat si Farm. Florina Bonifate, Secretar General CFR.

Colegiul Farmacistilor din Romania mai precizeaza ca va colabora in continuare cu universitatile cu profil medico-farmaceutic pentru pregatirea cursurilor de formare profesionala necesare si, de asemenea, cu Ministerul Sanatatii pentru ca implementarea acestui program sa fie cat mai eficienta si in beneficiul persoanelor care doresc sa se vaccineze impotriva virusului gripal sezonier.

 

Etichete: vaccinare antigripala in farmaciile comunitare, vaccinare antigripala in farmacii, cursuri farmacisti vaccinare antigripala, Ordin 3262/19 octombrie 2022