800 de kg de medicamente neutilizate sau expirate, colectate de la populatie in doua zile

  • 24-mai-2023
800 de kg de medicamente neutilizate sau expirate, colectate de la populatie in doua zile

Pe parcursul campaniei ‘Medicamentele expirate sunt deseuri periculoase. Fii responsabil, colecteaza corespunzator!‘., care s-a derulat la Iasi, pe parcursul a doua zile, s-au colectat aproximativ 800 de kilograme de medicamente neutilizate sau expirate.

“Din datele preliminare stim ca s-au colectat aproximativ 800 de kilograme de deseuri medicamentoase. Acestea au fost predate unui partener care are competenta de a distruge aceste deseuri medicamentoase in conditiile reglementate de lege. Cele mai multe medicamente colectate sunt eliberate pe baza unei prescriptii medicale. Asta inseamna ca pacientul nu si-a luat corespunzator tratamentul, fie nu a respectat fie doza, fie durata tratamentului”, a declarat Gabriela Tataringa, presedinta Colegiului Farmacistilor Iasi, potrivit Agerpres.

Ea a mai spus ca astfel de campanii sunt binevenite, intrucat farmaciile nu pot distruge pe cheltuiala lor medicamentele neconforme precum deseurile provenite de la populatie. Totodata, a apelat la ajutorul autoritatilor locale de a gasi solutii de colectare si depozitare a acestor deseuri medicamentoase, asa cum se procedeaza si in alte state europene.

In cadrul acestei campanii nu au fost colectate medicamentele toxice si stupefiante sau alte medicamente eliberate pe formulare verzi sau galbene si citostatice.

Etichete: colectare medicamente neutilizate, colectare medicamente expirate