Alerta pentru farmacisti privind un medicament antidiabetic | Stilouri injectoare false

  • 23-oct.-2023
Alerta pentru farmacisti privind un medicament antidiabetic | Stilouri injectoare false

Autoritatile sanitare din Europa au alertat farmacistii cu privire la circulatia unor stilouri injectoare etichetate fals drept Ozempic, un medicament pentru tratamentul diabetului, folosit in mod abuziv pentru slabit, informeaza CNN, AFP si Agerpres.

„Ca masura de precautie, facem apel la toti actorii din lantul de aprovizionare sa fie vigilenti”, a scris luni Agentia Nationala pentru Siguranta Medicamentelor (ANSM) din Franta intr-o nota de informare adresata farmacistilor.

„In acest stadiu, in Franta nu a fost semnalata nicio alerta”, dar este „important sa se verifice trasabilitatea numarului de serie” la eliberarea medicamentului, a subliniat ANSM, potrivit surselor citate.

Conform Agentiei Europene a Medicamentelor (EMA), „stilourile preumplute etichetate fals drept Ozempic (semaglutida, 1 mg, solutie injectabila), un medicament indicat in tratamentul diabetului de tip 2, au fost identificate la anumiti angrosisti de medicamente din Uniunea Europeana si Regatul Unit”.

Aceste stilouri injectoare falsificate, pe a caror etichete Germania figureaza ca tara de provenienta, au fost identificate la distribuitori din aceasta tara, dar si din Austria si Regatul Unit, potrivit EMA, care atrage atentia ca exista „diferente de aspect intre stiloul falsificat si stiloul autentic”.

Loturile de Ozempic falsificate prezinta la scanare numere de serie inactive, fapt care a declansat alerta. Agentia Europeana a Medicamentelor a mai adaugat ca, in prezent, situatia face obiectul unei anchete a autoritatilor de reglementare in domeniul medicamentelor din Uniunea Europeana si a politiei.

Etichete: medicament antidiabetic, stilouri injectoare medicament diabet