ANMDMR apeleaza la responsabilitate din partea tuturor partilor implicate in disponibilitatea medicamentelor

  • 22-apr.-2020
ANMDMR apeleaza la responsabilitate din partea tuturor partilor implicate in disponibilitatea medicamentelor

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) investigheaza cauzele care au dus la criza de levotiroxina.

„Avand in vedere sesizarile primite privind lipsa pe piata a Euthyrox, in ciuda tuturor demersurilor intreprinse de Agentie la nivel de producator si distribuitori angro, se impune continuarea investigarii cauzelor care au condus la mentinerea situatiei de criza privind disponibilitatea pe piata a medicamentului Euthyrox (levotiroxina), in sensul modului in care este respectata obligatia de serviciu public, definita prin acte normative nationale”, a comunicat ANMDMR.

Potrivit agentiei, s-au facut cateva verificari prin sondaj la farmacii din Bucuresti si teritoriu si s-a constatat ca nu toate farmaciile iau precomenzi de la pacienti pentru medicamentele pe care nu le au pe stoc, in cazul de fata Euthyrox, astfel incat sa fie comunicate distribuitorilor comenzi ferme de aprovizionare, in acord cu necesitatea pacientilor.

„Fara o comunicare clara si corecta intre distribuitori si farmacii, privind preluarea si gestionarea comenzilor, pacientul risca sa fie dezinformat si plimbat inutil de la o unitate la alta”,se mai arata in comunicatul Agentiei.

Farmaciile au posibilitatea sa pastreze la nivelul unitatii, prescriptia medicala neonorata timp de 48 ore, cu acceptul pacientului si sa o transmita catre distribuitorii angro parteneri de contract, care la randul lor, in cazul in care nu au in stoc medicamentul, trebuie sa se implice in solutionarea prescriptiei medicale.

Astfel, Agentia a anuntat ca va continua verificarile privind respectarea obligatiei de serviciu public atat la nivelul companiei care detine autorizatia de punere pe piata, cat si la nivelul distribuitorilor angro, in asa fel incat aceasta sa se reflecte in capacitatea farmaciei de a raspunde nevoilor pacientilor.

ANMDMR considera ca numai printr-un parteneriat corect consimtit si respectat de toate verigile lantului implicat in disponibilitatea pe piata a medicamentelor (autoritati, producatori, distribuitori angro, farmacii si pacienti), se poate ajunge la un echilibru al pietei farma din Romania.

Pe acelasi subiect