CE a adoptat un set de actiuni menite sa previna si sa atenueze penuriile grave de medicamente

  • 25-oct.-2023
CE a adoptat un set de actiuni menite sa previna si sa atenueze penuriile grave de medicamente

Comisia Europeana a adoptat  un set de actiuni menite sa previna si sa atenueze penuriile grave de medicamente in UE in iarna aceasta, in iarna urmatoare si ulterior.

“Penuriile grave cu care ne-am confruntat recent, inclusiv lipsa anumitor antibiotice iarna trecuta, arata ca trebuie sa continuam sa luam masuri coordonate pentru a aborda provocarile in materie de aprovizionare si pentru a spori rezilienta lanturilor de aprovizionare cu medicamente din Europa pe termen lung. Obiectivele-cheie ale comunicarii prezentate astazi sunt prevenirea si atenuarea penuriilor grave la nivelul UE. Aceasta pune un accent deosebit pe cele mai importante medicamente, pentru care securitatea aprovizionarii in UE trebuie garantata in orice moment.”, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Atenuarea penuriilor grave in aceasta iarna si ulterior

Pentru a fi mai bine pregatiti in aceasta iarna si nu numai, Comisia Europeana transmite ca au fost deja luate multe masuri. De exemplu, Autoritatea pentru Pregatire si Raspuns in caz de Urgenta Sanitara (HERA) si Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) au identificat antibiotice esentiale (inclusiv cele de uz pediatric) pentru care anticipeaza riscul unor penurii grave inainte de iarna. Au fost puse in aplicare masuri pentru a asigura disponibilitatea acestor antibiotice.

“Raman insa multe de facut. Acesta este motivul pentru care ne intensificam actiunile, prin:

• lansarea unui mecanism european voluntar de solidaritate pentru medicamente (octombrie 2023) – atunci cand un stat membru are nevoie de un anumit medicament, semnaleaza acest lucru catre celelalte state membre, care pot raspunde prin redistribuirea medicamentelor din stocul lor disponibil

• o lista la nivelul Uniunii cu medicamentele esentiale (disponibila inainte de sfarsitul anului 2023) – odata stabilita, aceasta lista va fi primul pas in analiza lantului de aprovizionare cu medicamentele selectate, care va fi efectuata pana in aprilie 2024 si va arata unde sunt necesare masuri suplimentare

• flexibilitate in materie de reglementare – statele membre pot utiliza derogari normative pentru ca medicamentele sa ajunga la pacienti in timp util, inclusiv prelungirea termenului de valabilitate sau autorizarea rapida a alternativelor – in 2024 va exista o actiune comuna specifica pentru a promova utilizarea eficace a acestei flexibilitati

• orientari UE privind achizitiile publice de medicamente, pentru consolidarea securitatii aprovizionarii, care urmeaza sa fie publicate de Comisie pana la inceputul anului 2024

• achizitiile publice comune ale UE de antibiotice si medicamente utilizate in tratamentul virozelor respiratorii pentru iarna viitoare.”, a mai transmit Reprezentanta Comisie Europene in Romania.

Statele membre, EMA si Comisia au initiat deja actiuni care merg in directia reformei farmaceutice propuse pentru a preveni si atenua riscurile de penurii critice.

De asemenea, Comisia spune ca va continua sa colaboreze cu statele membre pentru a accelera elementele reformei farmaceutice cu scopul de a spori securitatea aprovizionarii, acolo unde este posibil.

Masuri structurale de sprijinire a securitatii aprovizionarii pe termen lung

Pentru a diversifica sursele de aprovizionare si pentru a stimula si moderniza productia de medicamente esentiale, Comisia intentioneaza sa instituie, impreuna cu toate partile interesate, o alianta pentru medicamentele esentiale care sa fie operationala la inceputul anului 2024.

Alianta pentru medicamente esentiale va adauga un pilon al politicii industriale la uniunea europeana a sanatatii. Astfel, autoritatile nationale, industria, reprezentantii societatii civile, Comisia si agentiile UE vor fi in masura sa coordoneze la nivelul Uniunii actiuni menite sa contracareze penuriile de medicamente si sa abordeze vulnerabilitatile lantului de aprovizionare.

Activitatea acestei aliante se va concentra pe anumite medicamente esentiale care prezinta cel mai mare risc de penurie si genereaza cel mai mare impact asupra sistemelor de sanatate. Alianta se va baza pe diverse masuri de politica menite sa atenueze riscurile de penurie si sa creasca oferta, inclusiv prin:

• coordonarea practicilor privind achizitiile publice la nivelul UE
• explorarea modalitatilor de diversificare a lanturilor globale de aprovizionare prin parteneriate strategice
• stimularea capacitatii Europei de a produce si de a inova in mod coordonat in domeniul fabricarii de medicamente si ingrediente esentiale
• dezvoltarea unei abordari strategice comune privind constituirea de stocuri de medicamente in UE
• sprijin pentru mobilizarea si alinierea finantarii europene si nationale.

Acest lucru ar putea deschide calea catre un posibil „act normativ privind medicamentele esentiale”. In acest scop, Comisia va lansa un studiu pregatitor specific, pana la sfarsitul anului 2023, care va pregati terenul pentru o evaluare a impactului.

In prima jumatate a anului 2024, Comisia va elabora, de asemenea, o abordare strategica comuna privind constituirea de stocuri de medicamente pentru a preveni si a atenua deficitele, in cooperare cu statele membre.

Parteneriate internationale pentru aprovizionare

Cooperarea internationala si integrarea reala a industriei farmaceutice mondiale sunt esentiale pentru a asigura disponibilitatea medicamentelor in UE si in intreaga lume. Comisia va institui o retea de parteneri internationali pentru a aborda rezilienta lantului de aprovizionare. De asemenea, vor fi instituite parteneriate strategice cu tarile terte pentru productia de medicamente esentiale, care sa reflecte cererile si nevoile locale la nivel european si mondial.

Etichete: penurie de medicamente, medicamente esentiale, comisia europeana